Grönland repülőterét is kiüti a klímaváltozás

2019-11-16 19:00:00 Farmosi Nóra

hírkép

A le- és felszállópályák alatti talaj is olvadásnak indult, ami miatt repedezik az aszfalt és ez egyre kevésbé biztonságos a gépek számára.



Grönland repülőtere a klímaváltozás újabb áldozata: a Kangerlussuaq repülőtéren évente 11.000 gép fordul meg, öt éven belül viszont bezárhat, mert egyre lehetetlenebb a karbantartása. Az olvadás ugyanis a permafrosztot is elérte, azaz azt a fagyott talajréteget, amire a repülőtér kifutópályái épültek, így a fel- és leszállópályákon egyre több repedés jelenik meg. Ezek javítása, a hó és jég eltakarításával együtt állandó küzdelem a repülőtér dolgozóinak.

AZ Euronews szerint pár éven belül áthelyezhetik a teljes légiforgalmat egy új helyszínre, Grönland északi részére, Nuuk mellé. Az építkezést még nem kezdték el, a klímaváltozással járó folyamatok miatt viszont egyre sürgetőbb a járatok áthelyezése a világ legnagyobb szigetén, melynek 80 százalékát fedi jégtakaró. A globális felmelegedés egy nemrég megjelent tanulmány szerint sokkal gyorsabban formálja át a szigetet, mint azt korábban gondolták, és ennek része az is, hogy az ember által emelt épületek és létesítmények - mint a repülőtér is - veszélybe kerülnek.