147 náci ereklyét árvereznek el Münchenben

2019-11-16 10:51:00 Farmosi Nóra

hírkép

Eva Braun ruhái is azokban a bőröndökben voltak, melyekből 40 az amerikai csapatokhoz került 1945 májusában.



A müncheni Hermann Historica Aukciósház árverésén náci ereklyék tömkelegére lehet licitálni november 20-án. A többi között olyan tárgyak kerülnek majd kalapács alá, mint Adolf Hitler kalapja és Eva Braun ruhái, de a Mein Kampf egy különleges, ezüstborítású kiadása és Hermann Görinng valamit Joseph Göbbels személyes tárgyait is megvehetik az ereklyegyűjtők - írja a Daily Mail.

A legtöbb, árverésre kerülő tételt az amerikai katonák foglalták le 1945-ben, Salzburgban. Eva Braun ruhái is azokban a bőröndökben voltak, melyekből 40 az amerikai csapatokhoz került 1945 májusában. Hitler egykori élettársának egyik intim ruhadarabjára már korábban is hatalmas érdeklődéssel licitáltak.  Eva Braun fehérneműje Angliában került kalapács alá, csipke hálóruhájával együtt. Előbbiért 4500, utóbbiért 1600 dollárt fizettek. Most egy fekete selyemruha az egyik tétel, amit megvehetnek az aukción.

A novemberi árverés híre tiltakozást váltott ki a zsidó közösségben: Menachem Margolin rabbi szerint attól, hogy nem illegális, még nem helyes, hogy létrejöhet egy ilyen aukció. Az Európai Zsidó Szövetség vezetője levélben kérte az aukciósházat, hogy vonják vissza a Harmadik Birodalomból származó tárgyak árverését, szerinte ugyanis "olyanok fogják megvenni azokat, akik a mai napig dicsőítik a nácik gonosz cselekedeteit". Ezzel szemben az aukciósház vezetője, Berhard Pacher szerint legtöbb vásárlójuk csupán történelmi érdeklődésből licitál a tárgyakra, melyekből 147-et bocsátanak eladásra hamarosan.