Így ünneplik a halloweent világszerte

2019-10-31 10:30:00 Ujvári

hírkép

Az élők és a holtak világa újra találkozik, összeölelkezik ezen az éjjelen – a mindenszentek előtti éjszakán. Szó szerint ezt jelenti a halloween kifejezés – de nevezik más szóval a boszorkányok éjszakájának is.



Az 1800-as évektől az ezredfordulóig a mindenszentek ünnepe Magyarországon egyenlő volt a gyertyagyújtással, koszorúfektetéssel, csendes főhajtással és nosztalgikus szomorúsággal. Bár a hagyományt nem hagyta el a magyar családok többsége, vele párhuzamosan megjelent egy újfajta tradíció: a halloween.

Az őrület október utolsó napján történik meg. Sokan művérrel, gumiprotkókkal, lila parókában, lőtt sebesre maszkolt arccal, zombiként nyomják valami szórakozóhelyen. Azt, hogy mitől menő ez a buliszett és hogy miért szexi egy vámpírlány, mindenki maga ítélje meg. Mi most elmondjuk, milyen halottak napi megemlékezések vannak a világban és hogyan változtatta meg pár ország szokásait a trend.

Eredet

A Halloween egy ősi kelta hagyomány, amit elsősorban az angolszász területeken tartottak meg, de később a globalizációnak, multikulturalizmusnak és a hihetetlen mértékű trendkövetési mániának köszönhetően gyakorlatilag az egész világon elterjedt. Az elnevezés szent embert jelent. Most körülnézünk a különböző kontinenseken.

Mexikó

A mexikói halottak napja valamivel bizarrabb történet, mint a nálunk megszokott rituálé. Hiszen itt nem csak megemlékeznek a halottakról, hanem meg is ajándékozzák őket. A gyerekeknek általában játékokat, a felnőtteknek pedig alkoholt tesznek a sírjukra, főként tequilát. Hiedelmük szerint a virágok csupán arra szolgálnak, hogy a sírhoz csalogassák a halottak szellemeit. Ilyenkor az asztalnál a halott családtagnak is megterítenek és kizárólag róla mesélnek anekdotákat. A közép-amerikai országban is elterjedt a beöltözős halloweeni hagyomány: a gyerekek halálhoz köthető jelmezeket vesznek magukra és a környékbeli házakat járva csokikat és egyéb édességeket kunyerálnak. Trick or treat! felkiáltással motiválják a ház lakóit. Mivel ez annyit tesz, hogy adsz, vagy lesz kapsz!”, többnyire nem távoznak üres kézzel.

Szicília

Úgy fest, az itteni felnőttek egész másképp gondolkodnak. Nem a halottakat, hanem az élőket ajándékozzák meg: menetrend szerint meglepik gyermekeiket úgy, mintha csak Mikulás lenne.

Kína

Kínában nyár végén van a halottak napja. Korábban hatalmas rituális jelentőséggel bírt az esemény: ekkor jutott idő a sírok rendberakására, közös időtöltésre, hagyományos táncok eljárására. Ez mára veszített a jelentőségéből, többnyire szünidei esemény csupán. Kínában egyébként a hozzátartozók elsődleges célja, hogy ne lássa az elhunyt a szomorúságukat, hiszen az megnehezítené a távozását. Ezért inkább tapsolnak és nevetnek a temetéseken.

Spanyolország

Minden évben megtartják a Don Juan Tenorio című színdarabot. Mivel ez a leghosszabb dráma, nem véletlenül játsszák ezen az éjszakán, gyakran temetőkben is. Egyelőre zombik nélkül.

Csehország

Prágában valami egészen fura dolog történt az elmúlt években. Az európai kultúrában megszokott könnyekkel és fájdalommal teli életbúcsúztatás helyett egy latin-amerikai szokást hoztak be, a dia de los muertos-t, vagyis a Koponya ünnepét avagy a Cukorkoponyák éjszakáját. Eszerint amikor a halottak visszatérnek, otthonosnak kell találniuk a világot. Ezt úgy értik, hogy papírmasék, cukorkák és virágok várják őket. Magukban a prágai temetőkben nem uralkodott el ez a fesztiválhangulat, inkább csak a belváros tanúskodik arról, hogy – ki tudja meddig – ez a fajta megemlékezés felkapott a cseh fővárosban.

Egyesült Államok

Amerikában nyilvánvalóan nagyon népszerűek a beöltözős bulik és a kopogtatós csokikoldulás. Évente rendeznek egy New York’s Village Halloween nevű felvonulást is Manhattan Greenwich Village városrészében. Ez a csaknem három kilométeres kavalkád ötvenezer jelmezest mozgat meg, míg maga az ünnep az Egyesült Államok lakosságának több mint 80%-át.

Észak-Amerikában olyan kiemelt eseménnyé vált a Halloween, hogy a szülők már féltik kiengedni a gyerekeiket, hiszen az utcákon rengeteg az autó és az ismeretlen járókelő, illetve a részeg. Tartanak attól is, hogyha a gyerekük olyan ajtónál kopogtat, ahol nem látják szívesen, mérgezett cukorkát kaphat – bár ennek a félelemnek egyelőre nincs valós alapja.

Ausztrália

Jóllehet az Egyesült Államokhoz képest még gyerekcipőben jár a halloweenezés, minden évben szépen hozza be a lemaradást Sydney és Melbourne.

Afrika

Afrikában a halottak napja nagy tabu. Elsősorban a fehér emberekhez és a nyugati kultúrához kötik az ünnepet. Mivel a kontinensen még él a boszorkányüldözés hagyománya, célszerű elkerülni, hogy valaki beöltözzön: könnyen megkergethetik ugyanis.

Japán

Japánban egész egyszerűen odavannak a Halloweenért, hiszen lehet jókat enni és furcsán öltözködni. Utóbbinak a lehetőségét ki is használják jócskán és nem csupán a konvencionális zombi-vámpír-denevér jelmezt láthatjuk a fiatalokon, hanem egészen elképesztő ruhacsodákat is.

Közel-Kelet

Bár a Halloween itt még csak most van terjedőben a konzervatív körök zajos nemtetszésétől kísérve, van egy ünnep, ami erősen hasonlít rá, szinte megfeleltethető neki. Ez a Grange’an, és a hasonlóság abban rejlik, hogy itt is járják a gyerekek a házakat csoki, dió, mandula reményében, és itt is beöltöznek – csak éppen hagyományos viseletbe. A horrornak pedig semmi köze a megemlékezéshez.

Filmipar a félelemért

Természetesen a filmkészítők agyát is elborította a globalizációval olyan gyorsan terjedő Halloween-láz. A legjobb Halloween-horrorként emlegetett filmek egyike a Trick or treat, ami az ominózus éjszakához fűződő legendákat eleveníti meg, például annak az öregúrnak a szenvedését, aki nem adott cukrot a gyerekeknek. A másik híres film, a Halloween – A rémület éjszakája egy sorozatgyilkos történetét öblögeti át az október végén sírjukból kikelő szellemekkel. De nem csak zombis, ultradarabolós, véres horrort gyártott a filmipar: a családok szórakoztatásáért felelős vígjátékokat is bele tudták tenni ebben a keretbe, lásd például a Zakkant Halloweent.

Forrás: FrissMédia