Gloria Victis - ünnep és vetélkedő

2019-10-23 10:26:00 Kail

hírkép

Több ezer Kárpát-medencei fiatal vett és vesz részt a hétfő óta tartó Gloria Victis 1956-os emlékünnepségen és ifjúsági találkozón Budapesten.



A Rákóczi Szövetség partnereivel együttműködve huszonhetedszer szervezte meg a diákcsapat csatlakozását a fáklyás felvonuláshoz. Október 22-én délután a történelmi megemlékezés után - a többi ünneplővel együtt - háromezer Kárpát-medencei fiatal rótta le tiszteletét az 56-os hősök előtt. Magyarországról 700, Felvidékről 900, Erdélyből 600, Délvidékről 300, Kárpátaljáról 350 középiskolás és egyetemista vesz részt az ünnepségsorozaton. Az idei év különlegessége, hogy a Rákóczi Szövetség száz lengyel fiatalt is meghívott az ünnepségre.

Emellett a szövetség szervezésében százötven középiskola hétezer diákja utazott a Kárpát-medencében legalább egy határ átlépésével egy másik magyar közösséghez ünnepelni. Budapestre háromezer Kárpát-medencei fiatal érkezett, akik a többi között meglátogatják az Országházat, a 301-es parcellát és a Magyar Nemzeti Múzeumot is - tudtuk meg Katona Flórától, a Rákóczi Szövetség szóvivőjétől.

Tegnap volt a Rákóczi Szövetség által már 24. alkalommal meghirdetett Gloria Victis történelmi vetélkedő szóbeli döntője. A vetélkedőbe minden évben több száz Kárpát-medencei középiskola három fős diákcsapata kapcsolódik be. Az idén II. Rákóczi Ferenc és kora volt a téma, a beküldött dolgozatok alapján a legjobb 60 csapat kapott meghívást a második fordulóra, amelyet a Rákóczi Szövetség a mostani háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség keretében tart Budapesten, a Műegyetemen.

A 60 csapat tegnap írásbeli fordulón mérte össze tudását, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat kerül be a mai szóbeli döntőbe. A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt, számos igényes feladat révén dől el a vetélkedő végső sorrendje. Valamennyi döntőbe és középdöntőbe jutott csapat értékes könyvjutalomban, a legjobb három csapat tagjai, valamint a felkészítő tanáraik külföldi kirándulásban részesülnek.

Fotó: Thaler Tamás