Ez lehet a világ legfurább hala

2019-09-16 16:07:00 Kail

hírkép

A norvég horgász majdnem kiugrott a hajóból, amikor meglátta a zsákmányt.



A 19 éves Oscar Lundahl Andoya szigeténél horgászott, Norvégia partjainál, amikor észrevette, hogy kapása van az egyik botján. Csaknem 30 percig küzdött a hallal, mire végre sikerült kihúznia a 800 méteres mélységből. Fogását meglátva viszont elállt a lélegzete.

Egy hatalmas, űrlény-szerű tengeri valami volt a horgon, a fején óriási szemekkel, farka pedig a mitológiai tengeri lények küllemét idézte. A fiatal férfi korábban sosem találkozott semmi hasonlóval.

"Öt mérföldnyire a szárazföldtől kék laposhalat kerestünk, ami egy nagyon ritka fajta. Négy horoggal próbálkoztam, amikor éreztem, hogy valami nagy lehet az egyiken. Kihúztam és két laposhal volt két horgon, aminek nagyon örültem. Aztán megláttam, hogy a harmadikon valami teljesen más akadt fenn. Lenyűgöző volt, sosem láttam még csak hasonlót sem. Furán nézett ki, kicsit olyan dinoszaurusz-szerű volt. Azt sem tudtam, mit kezdjek vele, de szerencsére a kollégám igen" - mondta a férfi a Metro.co.uk-nak.

A különös hal egy patkányhal volt, latin nevén Chimaeras Monstrosa Linnaeus, ami 300 éve él a tengerek mélyén. Hatalmas szeme is azért fejlődött ki, hogy alkalmazkodjon a mélységhez. Emberekre ártalmatlan, a ritka mélység miatt pedig a halászok is szinte csak minden szökőévben találkoznak vele. A nyomáskülönbséget nem élte túl, így amikor kihúzták a vízből, elpusztult a hal. A halász hazavitte és vacsora lett belőle. Vajon sütötték ki és a beszámoló szerint félelmetes külleme ellenére ízletes volt a világ egyik legritkább fogása.