A tea szigetén jártunk

2011-03-25 18:30:00 szorenyi.p

hírkép

Itt van a világ egyik legszebb strandja, a szállodák pedig komfortosabbak, mint a hasonló kategóriájú európai hotelek. Ezúttal az Indiai-óceán politikailag kettéosztott szigetére viszi el a hallgatókat a Világszám.



A főváros, Colombo utcái indiai hangulatot árasztanak, de biztonságosak. Érdemes megnézni a legnagyobb hindu templomot, és a központi parkot. Óriási denevérek élnek itt hatalmas csapatban. Először nagyon ijesztőek, mert hasonlítanak a mexikói vámpírdenevérekhez, de helyi kísérő elmondta, hogy ezek vért nemigen szívnak, inkább gyümölcsöt esznek.

Colombóból keskeny betonút vezet a másik nagyvárosba, Kandybe. Az itteni szentélyben őrzik Buddha egyik szemfogát, korábban ez a település volt a főváros. Az út szélén néhány ember tarajos sült sétáltat. Ez a kiskutya nagyságú állat igen békés, harminc centis, félelmetes tüskéi ellenére is. A sülsimogatásért pénzt kérnek, de megéri.

Srí Lanka belsejében végtelennek tűnő teaültetvényeket találunk. A helybeliek elmondták, hogy a legkiválóbb teacserjékre különös gonddal ügyelnek, a legegészségesebb levelek kerülnek az angol teaszalonokba. A második szüret eredménye megy az USA-ba és a nyugat-európai országokba. Ami azután megmarad a raktárakban, abból filteres teát csinálnak, és viszik Közép-Kelet-Európába. De még a reszli is finom, nem véletlen, hogy Srí Lanka a világ legnagyobb teaexportőre. Az egykori brit gyarmat tehát az 1972-es függetlenné válás után is talpon tudott maradni, kivételes kincseinek köszönhetően. Olyannyira jól gazdálkodnak, hogy néhány cégük, például a légitársaságuk egyre jobb eredményeket produkál, sőt, gazdasági befolyásukat a közeli Maldív-szigetekre is egyre inkább kiterjesztik.

 



Világszám minden szombaton 10 órakor az Inforádióban.