Sugárzás, hamu és mérgek

2019-08-18 14:42:00 Gera

hírkép

Annak dacára, hogy sokan egy homokos tengerparton képzelik el a pihentető nyaralást, jócskán akadnak bizarrabb élményre vágyók is. Lássuk hát az ő legnépszerűbb végállomásaikat.



Bár könnyen azt hihetnénk, hogy holmi modern, groteszk-beteges gondolkodású emberek által erőltetett hóbortról van szó, a Vezúv által elpusztított Pompeii már hosszú évszázadok óta lenyűgözi a múlt titkai iránt érdeklődőket. Mindez nem csoda, mivel a pajzán falfirkákkal és freskókkal teli város épületei még évszázadokkal később is megkapóak. Színházak, fürdők és villák ejtik ámulatba a bámészkodókat.

Viszont tény, hogy rengetegen nem az építészeti kuriózumok miatt zarándokolnak el ide, hanem, hogy lefotózzák az alázáporozó forró hamu és kőtörmelékben élve megfőtt, görcsbe rándult testű nyomorultak tetemeiről készült gipszlenyomatokat - írja a Középsuli.

Csernobil is hosszú évek óta biztos befutónak számít. Az HBO sikersorozata pedig még tovább növelte az érkezők számát. Beszédes, hogy a kifejezetten a kísértetvárosra specializálódott turisztikai irodák elmondása szerint, harminc-negyven százalékkal többen jelentkeznek egy-egy baljós hangulatú barangolásra, mint a széria debütálása előtt. Igaz, ebben annak is komoly szerepe van, hogy egy egynapos kirándulás ára meglepően szerény. Fejenként 100-150 dollár körül ingadozik, vagyis még csak nem is kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha körülnéznénk egy kicsit.

A szibériai Novoszibirszk is egyre felkapottabbnak számít. A vadregényes környezet egy reklámfilmbe illő, megkapó, égszínkék vizű tónak is otthont ad. Az itt készült fotókban gyönyörködve nem nehéz elképzelni, ahogy fejest ugrunk a habokba – hogy aztán súlyos bőrirritációt összeszedve átkozzuk magunk ostobaságunk miatt. Az álomszép tünemény ugyanis egy szénnel működő hőerőmű zagytárolója, ami a benne lévő, súlyosan mérgező vegyszernek köszönheti csábító, ám veszedelmes vonzerejét. Ez persze a legkevésbé sem zavarja az ide elzarándokolókat.

Fotó: A Siberian Times gyűjtése

Persze fontos megjegyezni, hogy számos tragédia az áldozatoknak szentelt, vagy a múlt szörnyűségeire emlékeztető, egyben az olcsó-bizarr hatásvadászatot mellőző látványosságokat inspirált.

Az 1995. április 19-én, Oklahoma City-ben felrobbantott Alfred P. Murrah szövetségi irodaház ellen elkövetett alávaló merénylet sokkolta az Amerikai Egyesült Államok lakóit. Nem kevesebb, mint 168 férfi, nő, illetve gyermek vált a központi kormányt ellenségüknek tartó terroristák, Timothy McVeigh és Terry Nichols áldozatává. A rosszkor, rossz helyen lévő ártatlanok emlékét ma egy 1,3 hektáros park őrzi: ennek esélyesen leginkább megindító különlegessége az Üres Székek Mezejének keresztelt, az összes elhunytat név szerint megemlítő műalkotás.

A Hirosimában található Béke Emlékpark éke, a Hirosimai Atombomba-dóm sem véletlenül került fel az Unesco világörökség-listájára. Ez az épület egyedüliként maradt épen ott, ahova 1945. augusztus 6-án ledobták a Little Boy-ként ismert robbanószerkezetet, és ma nevéhez méltóan a béke, valamint a tömegpusztító fegyverek nélküli világ szimbóluma.

Fotó: Fotó: Jakub Hałun / Wikipédia