A csapból is radioaktivitás

2011-03-23 13:03:00 superadmin

hírkép

Változóak a hírek a fukusimai atomerőművel kapcsolatban. Néha arról tájékoztatnak, hogy uralják a helyzetet, néha meg egyenesen kaotikus állapotokról beszélnek. Mindenesetre a baj jelen van, hiszen a tokiói csapokból radióaktív ívóvíz folyik. Ez esetben már az emberre is veszélyes kimutatott sugárzás szintje.



A belvárosi víztisztító vállalat, amely Tokió nagy részét látja el vízzel, radióaktív szennyeződést mutatott ki  a tározóiban. A helyzet komoly, ugyanis szennyezetség mértéke a csecsemők számára megengedett szintet kétszeresen lépi túl.

A hatóságok arra kérik a kisgyermekes szülőket, hogy ne adjanak a vízből gyermekeiknek. Az előállt állapot kisebbfajta nyugtalansághoz vezetett a tokiói polgárok körében, de pánikról nem beszélhetünk.

Eközben újra fekete füst gomolyog az erőmű felett, vélhetően újabb tűz vagy robbanás miatt. Ez lehet az oka, hogy a sugárzás szintje a hármas reaktorblokkban drasztikusan megemelkedett és a dolgozókat evakuálni kellett.

A hőmérséklet folyamatosan emelkedik a nukleáris létesítmény egyes blokkjaiban. A legfrissebb adatok szerint megközelítette némelyik a 400 °C fokot, ez a normális üzemi hőmérsékletnél mintegy száz fokkal több.

A sugárzás a legutóbbi tájékoztatás szerint 500 mikrosievert óranként a Fukusima 1. hűtőrendszerének környékén, míg a megengedett maximum 0,05 - 0,2 mikrosievert óránként. A tisztánlátás kedvéért kiszámoltuk, a mostani érték tízezerszerese (10 000!) az engedélyezettnek.