Nőttek vagy csökkentek az árak a horvátoknál?

2019-07-09 13:11:00 Kail

hírkép

A magyar sajtóban szárnyra kapott a hír, hogy olcsóbb lett a szállás Horvátországban. Tényleg így van ez? - kérdezték az M1-en Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót.



Aki szerint mindössze arról van szó, hogy valaki talált olyan szállást, ahol 20-40 százalékkal olcsóbban tud foglalni egy konkrét időszakban. De az algoritmusok már csak ilyenek - mondja a szakember. Mindig van olyan, hogy kevesebb pénzért kínálnak egy-egy szállást, főként akkor, ha azt még senki sem foglalta le a következő napokra. Vagyis last minute esetében előfordulhat ilyen, de a nagy átlagra közel sem ez a jellemző.  Már csak azért sem, mert az olyan népszerű helyek, mint például Dubrovnik vagy Split már jó ideje tele vannak és az árak inkább felfelé, mint lefelé mozdultak.

Horvátország egyébként a legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok között, az utazók majdnem harmada oda tart. Kiss Róbert Richard számításai szerint egy négytagú család ott 200 ezer forintért tud megszállni egy hétre. Ez az összeg a Balatonnál 180-200 ezer, míg Bulgáriában úgy 150 ezer forint, három csillagos szálloda esetében. Viszont a számolgatásnál nem lehet kihagyni, hogy oda is kell jutni: ami nyilván nagyobb összeget emészt fel Horvátország, mint a Balaton esetében, Bulgáriába pedig még költségesebb eljutni. A tenger persze egészen más típusú élmény, mint a Balaton, aki teheti, egyiket se hagyja ki - mondja a szakember.

A kedvelt úti célok között egyébként, talán meglepő módon, Ausztria a második, sokan keresik fel például a Wörthi-tavat. De Itáliába is sokan utaznak nyaralni, ott egyre délebbre ereszkednek a magyar vakációzók. Velencére külön rákérdezett a műsorvezető, konkrétan arra, hogy az ott lakók egymás után hagyják el a zsúfolt és élhetetlenné vált várost. Kiss Róbert Richard azt mondja, nem véletlen, hogy hagyták túlcsordulni a turistákat, a város sokat gazdagodott a látogatóiból. A nagy óceánjárók például évente 100 milliárd forintnyi összeget fizetnek azért, hogy kiköthessenek Velencében. De az "overtourism" valóban létező jelenség, amely nem csak zsúfolttá teszi a várost, de drágábbá is az életet. Ezért tényleg sokan hátat fordítanak Velencének, kicsit távolabb költöznek, de nem járnak rosszul: csillagászati összegekért kiadják az ingatlanjaikat. Ma már annak is fizetnie kell Velencében, aki csak egy napra megy oda.

A magyar nyaralók körében változatlanul népszerűek a görög szigetek is, ott Korfu, Sziszi királyné egykori nyaralóhelye mellé felcsatlakozott Rhodosz és Kréta. De nagyon szeretjük mi, magyarok az ultra all inclusive törökországi üdüléseket is. Ami pedig a belföldi nyaralást illeti, szívesen kalandozgatunk. A Balaton a kedvencünk, akár hosszú hétvégére is örömmel leruccanunk. De sokan keresik fel Budapestet és a fürdőhelyeket is, a legtöbben ezek közül Hajdúszoboszlót - tudtuk meg a turisztikai szakembertől.