Vízözön a Fehér Házban

2019-07-08 19:46:00 Kail

hírkép

Hétfőn reggel óriási vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén, a Fehér Ház sajtószobája és az elnöki hivatal egyik szárnyának földszinti irodái  helyi idő szerint kora délután  még víz alatt álltak.



A lassan mozgó viharzóna egyetlen óra alatt 180-190 milliméternyi esőt zúdított Washingtonra és a környező marylandi és virginiai településekre.

A vihar házakat öntött el, fákat csavart ki, az esővíz több utcán valósággal  folyóként  hömpölygött végig. A fővárosban és a főváros körüli körgyűrűn megállt a forgalom, a washingtoni metró egyik vonalán felfüggesztették a járatokat, átmeneti időre leállt a vasúti közlekedés is.

A washingtoni belváros több utcáját lezárták a hömpölygő áradat miatt, házak tucatjait öntötte el a víz. Vito Maggiolo, a washingtoni tűzoltóság szóvivője közölte: több, a Potomac folyó mentén álló háznak a tetejéről mentették az embereket. Sérülés nem történt - tette hozzá a szóvivő.

Egyes, Washington környéki településeken, így például a marylandi Montgomery megyében, vagy a virginiai Arlingtonban a segélymunkások csónakokkal mentették ki  az eső által elöntött gépkocsik utasait.  Bethesdában, Gaithersburgben és Germantownban egész negyedeket kellett lezárni a heves esőzés és a megáradt patakok miatt.

A térségben több mint hatezren maradtak áramszolgáltatás nélkül.

A meteorológiai előrejelzések szerint Washingtonban és környékén további özönvízszerű esőzések várhatóak. A rendőrség arra figyelmeztette a térségben élőket, hogy ne üljenek autóba, kerüljék el a viharzónát.