703 éve gyilkolták meg a királyt

2011-03-19 23:03:00 szorenyi.p

hírkép

A meggyilkolt király felesége, Görz-Tiroli Erzsébet királyné 1311. szeptember 29-én Bécsben, fiaival közösen állította ki a Königsfelden kolostor alapítólevelét. A 700 éves múltra visszatekintő kolostor idén újjá éled, és üvegműves, valamint fény- és táncművészeti produkciók helyszínéül szolgál majd.



A Paradicsom kapuja - így hívják azt az ünnepségsorozatot, amelye áprilisban indul. A világ minden tájáról érkeznek vendégek, hogy megcsodálják a Königsfelden kolostor üvegablakait. Kezdésnek április 16-án és 17-én este Gerry Hofstetter svájci képzőművész mennyei fénybe öltözteti a Königsfelden kolostort.

Túlvilági táncelőadásban lehet részük azoknak, akik május 20. és június 19. között keresik fel a Königsfelden kolostort. A Brigitta Luisa Merki művészeit vezetésével működő Flamencos en route táncegyüttes ugyanis ekkor adja elő zenei és táncprodukcióját.

Görz-Tiroli Erzsébet királyné, a meggyilkolt Habsburg Albert király özvegye 1311. szeptember 29-én állította ki fiaival közösen a kolostor alapítólevelét. A király emlékére építtetett kolostor arra volt hivatott, hogy a király lelki üdvéért imádkozzanak benne, és ily módon egyengessék útját a mennyország felé. Az audiovizuális idegenvezetésnek köszönhetően május 8-tól a vendégek közelebbről is megismerkedhetnek a kolostor történetével.



Ez a Habsburg Albert nem volt magyar király.