Még mindig kómában a riporter

2019-05-10 12:53:00 Ujvári

hírkép

Vadim Komarov nagy leleplezést ígért Facebook-oldalán: egy olyan hangbejátszást, mely leleplezi a helyi kiskirályokat Cserkaszi városában. Lehet, hogy soha senki nem hallja már ezt a leleplező hanganyagot, mert az oknyomozó riporter jelenleg kómában van: ismeretlenek agyba-főbe verték - számolt be az esetről a Globoport.



Korábban is volt már hasonló tapasztalata a bátor oknyomozó riporternek, aki főként az ingatlanügyeket és az egészségügyi visszaéléseket próbálja meg leleplezni Ukrajnában, melyet Európa egyik legkorruptabb államának tartanak.

Tavaly 86-ot számoltak össze oknyomozó újságírók megveréséből vagy éppen meggyilkolásából. A legvérlázítóbb eset Herszon városában történt: egy fiatal oknyomozó újságírónőt savval öntöttek le a nyílt utcán! Hosszas kórházi kezelés után Katerina Handzsuk meghalt. Semmiféle vizsgálat sem indult az ügyben mindaddig, míg – a nemzetközi nyomás hatására – Ukrajna főügyésze maga vette kézbe az ügyet.

A korrupt rendszer az ügyek eltussolásában érdekelt. Ezt vették észre a választópolgárok is, akik nagy többséggel egy kívülállót választottak meg Ukrajna államfőjének. Lesz-e elég ereje megváltoztatni a velejéig korrupt rendszert Volodimir Zelenszkijnek vagy tovább folyik az oknyomozó újságírók levadászása a csőd szélén tántorgó Ukrajnában?



“A legnagyobb probléma a tettesek büntetlensége!” – hangsúlyozta az eset kapcsán az ukrán újságíró szövetség elnöke. Aki elmondta, hogy idén ez már a 29. olyan eset amikor újságírókat bántalmaznak.