Mindenki az Operába!

2019-05-04 12:44:00 Kail

hírkép

27 francia operaház hirdetett nyílt napokat: május 3 és 5 között mindenki betekinthet a titkaikba. Párizs leghíresebb operaháza, a Garnier palota várja a legtöbb látogatót. A jelmezkészítők főnökasszonya kalauzolta az újságírókat, akik alaposan tájékozódtak arról, hogy mit is jelent a Garnier és a Bastille operaház színpadait kiszolgálni.



Évente 4000-6500 jelmezt készítünk - meséli Christine Neumeister főnökasszony. Ez hatalmas munka, minden résztvevőtől szinte szerzetesi életmódot követel meg. Mindent alárendelnek a munkának és a határidőknek. Csúszás nem lehetséges, hiszen előadás nem maradhat el amiatt, hogy a jelmezek nincsenek tökéletes állapotban.

A Mindenki az Operába olyan kezdeményezés, mellyel a fiatalabb nemzedéket is igyekeznek operarajongóvá tenni. Sokan ugyanis 19. századi szokásnak tekintik azt, hogy járni kell az Operába. Akkoriban az Operaházban találkozott esténként az elit jelentős része. Gyakran voltak itt fontos politikai vagy üzleti megbeszélések.

Ez már a múlt. Ma a zenerajongók járnak operába - borsos árakat fizetve a szenvedélyükért. A produkciók méregdrágák. Ezért a belépőjegyek - az állami támogatás ellenére - igencsak sokba kerülnek. Arról nem is beszélve, hogy Franciaországban az Operaházban illik kiöltözni. A hölgyek saját "jelmezei" egy vagyonba kerülnek.