Nukleáris katasztrófa fenyeget Japánban

2011-03-13 10:00:00 superadmin

hírkép

Japánban akár a Csernobilinál nagyobb katasztrófa is bekövetkezhet. A Fukushima atomerőműnél ugyanis szombaton robbanás történt a pénteki földrengés után. Most újabb várható egy másik erőműblokknál.



Állítólag megsérült az elektromos hálózat illetve az azt felváltani képes dízel-generátor rendszer is. Az erőmű jelenleg az akkumulátoraira támaszkodik, amelyek nem tartanak ki sokáig. A veszélyt az okozza, hogy a a reaktorok hűtésére szolgáló folyadékot elektromos szivattyúk pumpálják a rendeltetési helyükre és ezek működéséhez elektromos áramra van szükség.

Szombaton robbanás is történt, nem a reaktorok repültek a levegőbe, de magolvadás következhet be, ami katasztrófához vezethet. 25 évvel ezelőtt hasonló eset történt Csernobilban, azzal a különbséggel, hogy ott nem tájékoztatták a lakosságot és a mentési munkálatokat is halogatták. Japánban most tengervízzel próbálják hűteni a reaktorokat, ez embereket pedig 20 kilométeres körzetben kitelepítik. Amerikai szakemberek szerint azonban kevés az esély arra, hogy normalizálni lehessen a helyzetet.

Bízom a japán precizitásban és szakértelemben és biztos vagyok benne, hogy képesek lesznek elhárítani a meghibásodást. Sugárveszélytől egyáltalán nem tartok, inkább egy újabb földrengéstől - válaszolt Panajoth-Fejér Dávid, aki jelenleg Japánban modellkedik, arra, hogy tart-e egy esetleges atomkatasztrófától.