Újra mecset lehet a Hagia Sophia

2019-03-25 12:54:00 Kail

hírkép

Erről beszélt Erdogan elnök egy török televízióban.  A Hagia Sophia jelenleg múzeum, mert Ataturk elnök így döntött 1935-ben.



A modern Törökország megteremtője igyekezett korlátozni az iszlám befolyását, mert azt a haladás akadályának tekintette. Erdogan elnök viszont egyre nagyobb szerepet szán az iszlámnak Törökország életében. Ennek lehet a szimbóluma az, hogy a Hagia Sophia ismét mecset lesz Isztambulban. "A Kék mecsetbe is járnak turisták, miközben ott vallási élet is folyik. A turisták nem fizetnek belépődíjat. Ugyanez lehet a Hagia Sophia mecsetben is"- hangsúlyozta Törökország elnöke.

A Hagia Sophia /Szent Szófia/ székesegyház a kereszténység legnagyobb templomának épült a hatodik században Konstantinápolyban. Itt volt a keleti kereszténység központja mindaddig, amíg a törökök el nem foglalták a várost 1453-ban. A székesegyházat azonnal mecsetté alakították és ekként is működött, miközben az első török szultánok a bizánci uralkodók örököseinek tekintették magukat. A szultánok birodalma az első világháború után bukott meg. A birodalom romjain hozta létre Kemal Atatürk pasa a modern török államot, mely múzeummá tette a székesegyházat. Erdogan elnök ennek a megváltozását jelezte, amikor a televízióban arról beszélt: újra mecset lehet a Hagia Sophia.