2021-től szigorítják a beutazást

2019-03-09 17:18:00 Ujvári

hírkép

Az EU a tagországok biztonságát szeretné tovább erősíteni a lépéssel, az illegális migráció és a terrorizmus visszaszorítását célozza az intézkedés - számolt be róla a Globoport.



Két év múlva újra vízumot kell igényelniük az Európába utazó amerikai állampolgároknak – jelentette be az EU. Az Európai Utazási Információs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) új vízumát minden amerikai állampolgárnak meg kell majd igényelnie, aki a 26 Schengen-zónában fekvő ország valamelyikébe szeretne belépni. A szigorítás 2021-től lép életbe, a vízum a kiadás után 3 évig lesz érvényes. Használója annyiszor léphet be vele a schengeni övezetbe, ahányszor csak akarja. A beutazáshoz továbbá szükség lesz egy érvényes útlevélre, bankkártyára vagy hitelkártyára és egy email címre is. A hivatalos közlemény szerint az EU a tagországok turizmusának támogatása mellett azok biztonságát szeretné tovább erősíteni a lépéssel, az illegális migráció és a terrorizmus visszaszorítását célozza az intézkedés - írja az Independent.

Az EU legtöbb polgárának jelenleg nem kell vízumot igényelnie, mielőtt Amerikába utazik, ez azonban nem vonatkozik Lengyelország, Ciprus, Románia, Horvátország és Bulgária lakosaira. Nekik továbbra is vízumért kell folyamodniuk. Ezekbe az országokba az amerikaiak eddig is vízum nélkül utazhattak be. A kölcsönösség elvére hivatkozva az Európai Bizottság és az Egyesült Államok között évek óta tartó vita van, az amerikaiak azonban továbbra sem oldották fel a vízumkényszert az említett országok felé. 2 év múlva viszont már nekik is igényelniük kell, ha Európába utaznának.