Brüsszel sztrájk miatt zárva

2019-02-13 13:53:00 Kail

hírkép

Bezárt a fapados repülőtér Charleroi városában, Brüsszelből sem indul el a repülőgépek legnagyobb része. Nincs tömegközlekedés. Az állami és önkormányzati intézmények legnagyobb része leáll ma.



Az általános sztrájkot a három nagy szakszervezet hirdette meg Belgiumban. Az ok: eredménytelen bértárgyalások. A szakszervezetek 1,5%-os béremelést követeltek átlagosan, míg a munkaadók közölték: nem mennek 0,8% fölé! Erre a szakszervezetek becsapták az ajtót.

A szomszédos Franciaországban már hetek óta tüntetnek a sárga mellényesek, akik a belga szakszervezetekhez hasonlóan reálbér-növekedést sürgetnek. Szemben állnak Macron elnök reformjaival, melyek a francia gazdaság versenyképességét akarják növelni azzal, hogy rugalmasabbá teszik a munkaerő piacát. A sárga mellényesek a hétvégeken tiltakoznak, vagyis nem munkaidőben. Belgiumban viszont szerdán általános sztrájkot tartanak, mely megbénítja a 10 milliós ország életét. A szociális tiltakozás eléggé elterjedt az Európai Unióban, ahol májusban parlamenti választásokat tartanak. A sárga mellényesek önálló listát állítanak. Jelenleg ez a harmadik legnépszerűbb lista Franciaországban: a választópolgárok több mint 13%-a támogatja a sárga mellényes mozgalmat.