Felejtse el a buszjegyet!

2019-01-26 12:25:00 Kail

hírkép

2020-tól kezdve nem kell fizetni sem a buszokon, sem a vonatokon az Európai Unió leggazdagabb államában. A luxemburgi kormány döntése alapján ingyenes lesz a tömegközlekedés az egész országban.



Luxemburg 600 ezer polgára örömmel fogadta az intézkedést, amelytől azt várják, hogy tisztább lesz a levegő. Az ingyenes tömegközlekedés miatt ugyanis sokan lemondanak az autóról és inkább autóbuszon vagy vonaton utaznak majd.

Nem Luxemburg az úttörő az Európai Unióban az ingyenes tömegközlekedés terén, hanem Észtország. Tallinban már 2013-ban bevezették az ingyenes tömegközlekedést, 2018-ban ezt kiterjesztették az egész országra. Azzal a megkötéssel, hogy a vasútra egyelőre nem vonatkozik az ingyenesség.

Párizsban szeptembertől a gyerekek utazhatnak ingyen a tömegközlekedés járművein. Anne Hidalgo polgármester asszony eredetileg mindenki számára ingyenessé akarta tenni a metró és az autóbuszok használatát, de a francia főváros költségvetése ekkora terhet egyelőre nem tudna elviselni. Franciaországban vidéken is terjed az ingyenesség gondolata: Dunquerque városában már érvényben van az intézkedés arról, hogy a tömegközlekedésért nem kell fizetni és ezzel végképp megszűntek a dugók a francia kisvárosban.