Darwin látta őket utoljára

2019-01-10 10:09:00 Kail

hírkép

Az utolsó ember, aki Santiagón még látta őket, Charles Darwin volt, 1835-ben. Most visszatelepítették a leguánokat a nemzeti park munkatársai.



A Conolophus subcristatus, más nevén varacskosfejű leguán egykor őshonos volt a Galápagos-szigetek több szigetén. Most Fernandina, Isabela, Santa Cruz, Észak-Seymour, Baltra, és Dél-Plaza az otthonuk, Santiago szigetéről viszont teljesen eltűntek az elmúlt közel 200 évben. Utoljára Charles Darwin jegyezte fel a jelenlétüket 1835-ben. Ennek oka, hogy időközben az emberekkel együtt új állatok is megjelentek Santiagón – a macskák, kutyák patkányok és vaddisznók pedig teljesen kipusztították őket.

Egészen idáig tehát nem lehetett velük találkozni Santiagón. Január 3 és 4 között viszont visszatérhettek egykori lakhelyükre a varacskosfejű leguánok, a Galápagosi Nemzeti Park dolgozói ugyanis több, mint 1400 egyedet telepítettek vissza a lakatlan Északi Seymour szigetről  Santiagóra. Jó hír, hogy már a vaddisznóktól sem kell tartaniuk, hiszen ők már 2004 óta nem élnek a szigeten.