Magyarok a trópusi viharban

2019-01-04 20:20:00 Kail

hírkép

Az elmúlt 60 év legpusztítóbb viharára készülnek Thaiföldön, ráadásul épp a tengerparton, a turistaparadicsomokban. Hatalmas szél, óriási villámok, rengeteg eső - erre figyelmeztetnek az előrejelzések és a hatóságok a Pabuk trópusi vihar kapcsán.



Sok magyar pihen ilyenkor arrafelé. Mire számíthatnak? Erről kérdezte az M1 Ma este című műsora Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságírót.

Aki elmondta, hogy 1994-ben volt először hasonló időszakban Thaiföldön, azóta gyakorlatilag minden évben elment, viszont ilyen viharra, de még csak hasonlóra sem emlékszik. Január, február eleje tipikusan az az időszak, amikor nincs monszun, hét ágra süt a nap. Most viszont 5-6 méteres hullámokról szólnak a hírek, Ko Szamuj környékén már ott a vihar. Ezt a szigetet nagyon szeretik a magyar turisták, sőt laknak is ott magyarok.

Igen komolyan oda kell figyelni ilyenkor - mondja Kiss Róbert Richard. Nem véletlen, hogy nem engedik ki a hajókat és bizonyos szigetekről el is kellett menniük a turistáknak. Nagyon sokan egyébként nem hagyták el Thaiföldet, hanem például felmentek a fővárosba, Bangkokba, ahol 28-30 fok van és viharnak nyoma sincs. Ko Szamuj, Ko Tao térségében ugyanakkor rendkívül erős viharra kell számítani, még a jövő héten is esni fog az eső.

A kisebb szigeteken jellemzően fából építkeznek, a nagyobbakon viszont felhőkarcolókkal is találkozhatunk - meséli a szakújságíró.  Phuket például egy óriási sziget komoly szállodákkal, ha valaki egy ilyenben lakik, nem kell különösebben aggódnia. De ha a tengerparton érné a vihar, van oka a félelemre, mert nagyok a hullámok és komoly tragédiák is voltak már ebből.  Leállt a repülőközlekedés is bizonyos helyeken, Ko Szamujra már nem visz például járat, mert nagyon erős a szél.  Több tízezer turista elhagyta azokat a szigeteket, ahol a legnagyobb a veszély, hogy a szélvihar vagy a hullámok kárt okozhatnak.

Mi van akkor, ha valaki ott ragad egy viharos szigeten? Mindenképp menjen el a partszakaszról, hiszen a hullámokkal nem lehet viccelni, mert hatalmas az erejük - ajánlja Kiss Róbert Richard. Keressen egy olyan épületet, amelyik viszonylag masszívnak tűnik.

A történtek ellenére nem kell aggódniuk a thaiföldi turizmus illetékeseinek - véli a szakértő. Rövid távon negatívan érinti a Pabuk az iparágat, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján hosszabb távon nemhogy csökkenni: növekedni fognak a mutatók. Indiából és Kínából hihetetlen mennyiségű turista érkezik, az orosz nyaralók is szép számmal vannak jelen a klasszikus német, brit turisták mellett. Rengetegen vásároltak házat, főként Pattayán, a Bangkokhoz közeli településen.  A legnépszerűbb helyeken olyan sok már a turista, hogy az autentikus thai élményért messzebb kell kalandozni. Sok helyen korlátozták is a turisták számát, annyira túlturistásodtak bizonyos célpontok. Olyannyira szeretjük megismerni a világot, hogy az a világnak kicsit már fáj - mondja Kiss Róbert Richard. Ezen pedig úgy próbálnak segíteni, hogy vagy felemelik az árakat, vagy korlátozásokat vezetnek be.