Hatalmas farsang készül Debrecenben

2019-01-04 12:08:00 Kail

hírkép

A vízkereszt utáni szombaton idén is megelevenedik a céhes hagyomány, mesterek és inasok, inasjelöltek együtt ünnepelnek Debrecen polgáraival.



Még elevenen él bennünk a karácsony emléke, sok helyen még áll a díszekkel megrakott karácsonyfa, a szánkban ott a mézeskalács és a bejgli íze, január 6-án azonban újabb „ünnep” kezdődik, a vidám lakomák, farsangi bálok, mulatságok ideje. A vízkereszttől húshagyókeddig tartó farsangi időszakhoz ugyan nem kötődik vallási ünnep, mégis gazdag néphagyományra épül.

Debrecenben farsangot nyitni Dalidóval szoktak. Aki ellátogat a Farsangnyitó Dalidóra január 12-én a Kölcsey Központba, találkozhat a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinak és a Tímárház – Kézművesek Háza mestereivel és inasaival, mókázhat a Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniáján Gulyás László vándormuzsikus vezetésével, és szórakozhat Gryllus Vilmos „Bál, bál, maszkabál…” című koncertjén.

A vízkereszttől hamvazószerdáig, Debrecenben a Dalidótól a Maskarádéig tartó „bohóskodás” ideje természetesen további bálokat, farsangi programokat tartogat a téli hideg és szürkeség elűzésére. Február 2-án 10 és 16 órától a Kodály Filharmonikusok farsangi mulatságán a zene segítségével cica, lepke, katica és egy szakács bőrébe bújhatnak a gyerekek, a maszkabálban pedig párt is választhatnak. Majd Paprikajancsi szerenádjával és Bóbita táncával együtt búcsúztatják a telet a Sokszínvirág Zenekarral és helyi óvodapedagógusokkal.

A Kodály Filharmonikusok természetesen a felnőttek farsangi mulatságáról is gondoskodik. Február 23-án „Ma éjjel táncolnék” című koncertre várják az érdeklődőket. A báli hangulatról a zenészek mellett a REDProdukció Zenekar, a Valcer Táncstúdió és a meghívott sztárvendég, Miklósa Erika gondoskodik. Az est házigazdái: Szulák Andrea és Kautzky Armand.