Együtt a világutazók törzse

2018-11-25 06:48:00 Kail

hírkép

Hátizsákos utazás, világutazók, utazó bloggerek. A 7. Járatlan Utakon fesztiválon mindenki ott van, akinek az utazás nemcsak az álma, de az élete is.  A fesztivál megálmodója Csonka Gábor, azaz Vándorboy, aki már több, mint 150 országban járt, többnyire autóstoppal. Két nap alatt 45 előadást és 46 tematikus workshopot szervezett társaival a Fáklya Klubban.Tegnap már sok program volt, de még ma sem késő - derül ki a középsuli.hu beszámolójából. Reggel 9-től este 10-ig egymást követik az előadások, workshopok, kerekasztalok.

Habár az események három szinten és több teremben zajlanak, olyan az egész, mintha egy népes család jött volna össze. Szegről-végről mindenki ismer mindenkit. A világutazók nagy törzse. Tényleg olyanok, mintha valami sajátos, különálló társadalmi réteg lennének. Vannak köztük például furának tűnők, vagányak, szexi hipszterek, színesen öltözködő hippihangulatú figurák és persze egészen mások is.

Dr. Kiss Róbert Richárd a világ szilvesztereiről mesélt, rengeteg izgalmas, humoros sztorival nyakon öntve. Például azzal, hogy a japán turisták annyira elszántak, hogy akár be is pelenkázzák magukat, csak hogy ott lehessenek a New York-i szilveszteri ünnepségen, a Times Square-n. Hogy egyáltalán bejuthasson oda bárki, érdemes előző nap “letáborozni”, és el nem mozdulni a megszerzett helyünkről. Nincs “elszaladok mosdóba”, “hozok egy hot dogot”, mert ha egyszer elmozdultál, többet nem jutsz vissza. Így hát: szendvics, pelenka, szelfibot és kész is az elszánt japán turista szilveszterkor a Nagy Almában.

A turisztikai szakújságíró, az Inforádió  Világszámának szerkesztő-műsorvezetője  már több, mint 170 országban megfordult. Most a következő helyeken  szerzett szilveszteri élményeit osztotta meg a publikummal:  Acapulco, Venezuela, Ecuador, Rio de Janeiro, Thaiföld, Mauritius, Bali, Dubaj és New York. De miért is teremtett hagyományt a külföldön szilveszterezésből?

Azt mondja, az itthoni óévbúcsúztatók rendre rosszul sültek el. Akadt köztük verekedős, ellopott kabát utáni kereséssel töltött, olyan, ahol köd fedte el a tűzijátékot és egy melegeknek tartott buli a Fővárosi Nagycirkuszban. Csak akkor tudta meg, mire is érkeztek, amikor már ott voltak. Mivel azonban mindig is szeretett utazni, elhatározta, hogy ezentúl az év végét újabb és újabb országokban tölti majd, jobb élmények reményében. Ezekből bőven ki is jutott neki, ugyanis Venezuelában 14 évesek próbálták kirabolni (sikertelenül), Ecuadorban megismerkedett a helyiek különös szokásával, a főnökről – vagy bármely utált személyről – készült bábuk elégetésével, Balin a felejthetetlen helyi táncszínházzal.

Az egyik kerekasztal-beszélgetésen turisztikai műsorok készítőit interjúvolja Vándorboy. Vendégei  Kiss Róbert Richard mellett Back Réka, a Karc FM szerkesztő műsorvezetője, Bárány Róbert, az Ozone Network-n futó Egyenlítő című műsor szerkesztője-készítője és Bódy Gergő, a Klub Rádió Hátizsák című műsorának műsorvezetője voltak.

Olyan érdekes kérdések merülnek fel, mint hogy mennyire lehetséges környezetkímélő módon utazni. Elhangzott, hogy lényegében az egész létformánk nagyon szennyező, így talán felesleges is ezen extrán aggódni és hogy a Földön mindig a domináns faj hal ki először, hiszen az válik rugalmatlanná, a körülményekhez legkevésbé alkalmazkodó egyeddé.

A vendégek nagyrészt egyetértettek abban is, hogy a kamera, az állandó, már-már kényszeres fotózás, instázás, megosztás “ellopja” az utazás élményét, és ha ők civilben utaznak, akkor igyekeznek azt ezek nélkül tenni. Ugyanakkor kérdés, hogy mi a helyzet az utazó bloggerekkel, vloggerekkel, akik részben-egészben ebből élnek. Nekik muszáj folyamatosan közvetíteniük az  élményeiket.

Szóval ilyen kérdésekről (is) esik szó a Járatlan utakon fesztiválon még ma este 10-ig. Meg sok másról. Például hogyan ne essen bankkártya lopás áldozatául Balin az utazó (NE használjon  bankkártyát, vigyen elég készpénzt), mire figyeljen, aki a Közel-Keletre indul, hogyan érdemes nőként vagy éppen gyerekkel utazni a nagyvilágban, hogyan lehet amputált lábbal hegyet mászni és kerekesszékkel útra kelni. Még ma, vasárnap is: este 10-ig.