Ma adják át a leghosszabb hidat

2018-10-23 10:05:00 Kail

hírkép

Az 55 kilométeres hidat 9 évig építették.



Maga Kína elnöke, Hszi Csin-ping is ott lesz a keddi átadó ünnepségen, Hongkong és Makaó magasrangú tisztviselőivel együtt. A közlekedés szerdától indul meg a hídon, amit 20 milliárd dollárból építettek, kilenc éven keresztül.

a híd tervezésekor fontos szempont volt, hogy ellenálljon az óránként 200 kilométeres széllökéseknek is és kibírjon egy 8-as erősségű földrengést vagy akár egy ütközést egy 300 ezer tonnás hajóval. Felépítéséhez 400.000 tonna acélt használtak fel, ami 4,5-szer több, mint a San Franciscó-i Golden Gate hídhoz használt acélmennyiség. A híd négyről egy órára rövidíti az utazást a metropoliszok között. 55 kilométeres hosszából 6.7 kilométert tesz ki egy víz alatti alagút.

A projekt jelentősége azért is nagy, mert összekapcsolja az ázsiai gazdasági és pénzügyi nagyvárosokat a dél-kínai Kuangtung tartomány fejlődő területével. Bírálói szerint azonban megváltozhatja Hongkong szerepét és helyzetét – sokan tartanak a túl erős integrációtól Kínával. Vannak, akik a kínai turistaáradatnak sem örülnek: 2016-ban 56.7 millióan érkeztek, vagyis nyolcszor többen, mint ahányan ott laknak. A híd által pedig ez a szám rohamosan nőhet.