Meghalt a Barcelona énekesnője

2018-10-06 11:09:00 Kail

hírkép

Nemcsak az operakedvelők rajongtak a katalán díváért. Az 1992-es barcelonai olimpia himnuszát Freddie Mercuryval duóban énekelte Monserrat Caballé, aki 85 évesen immár maga is követte a Queen énekesét.



Egy ideje már komolyan megromlott az egészsége, szeptember óta egy barcelonai kórházban feküdt - adta hírül az Efe hírügynökség.

Montserrat Caballé Barcelonában született, kilencévesen kezdte tanulmányait a város konzervatóriumában. 1953-ban végzett, akkor Olaszországba költözött, majd kisebb szerepeket énekelt a bázeli és a brémai operában is. A csillaga akkor kezdett emelkedni, amikor sikert aratott Mimiként a bázeli opera Bohéméletében. Ezután hívták meg New Yorkba, a Carnegie Hallba, Donizetti Lucrezia Borgiájába. 1965-ben robbant be a nemzetközi zenei világba, a New York-i Metben, San Franciscóban és Bécsben aratta sikereit, többek között Luciano Pavarotti és Placido Domingo oldalán.

A Barcelona című dalt 1987-ben adták ki először, később lett az 1992-es olimpia himnusza. Azután, hogy Freddie Mercury már meghalt. A nyitóünnepségen Caballé Pacido Domingóval és José Carrerasszal adta elő.

Világszerte dicsérték hangja szépségét és drámai előadásmódját. Rajongói úgy hívták: La Superba. Vagyis a legjobb. Karrierjét három évvel a barcelonai olimpia után betegségek sora vetette vissza. 1985-ben agydaganat miatt töltött három hónapot kórházban, a kilencvenes évek elején a szíve  szorult kezelésre. Három évvel ezelőtt más baj is érte: hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték adócsalásért.

Monserrat Caballét a hírek szerint hétfőn temetik szülővárosában, Barcelonában.