Az Oscar-díj és ami mögötte van

2011-02-28 06:02:00 szorenyi.p

hírkép

Nem tarolt az Oscar-gálán a Király beszéde. 4 szobrot kapott, pedig 12 kategóriában nevezték. Igaz a legfontosabb elismeréseket begyűjtötte. Natalie Portman a legjobb színésznő.



Ez karrierem csúcsa - így köszönte meg az Oscart Colin Firth. Amúgy utalást tett arra is, hogy most mindenkivel legszívesebben táncolna. A király beszéde amúgy 4 díjat kapott. Övéké a legjobb film, a legjobb rendező és legjobb eredeti forgatókönyv díj is. A forgalmazó Miramaxnak talán ez egy kicsit csalódás, hiszen a dadogós angol király történetét 12 Oscarra jelölték. A négyet az idei termés figyelembe vételével megérdemelte, a 12 sok lett volna. Azért a Titanic vagy az Avator nagyságrendekkel jobb volt. II. Erzsébet apukájának figurája viszont tényleg remek.

A legjobb női alakítás Natalie Portmané, A fekete hattyúban nyújtott alakításáért. Ez szerintünk reális, a többi Oscar erős túlzás lett volna a szerintünk közepes filmnek.

Díjazták még a facebookos Social Networkot, 3 szobrocskával térhetnek haza. Inkább a facebook sikerének, nem a filmnek köszönhető szerintünk.

Az este nagy vesztese A félszemű, amely 10 jelöléséből egyet sem kapott meg. A Coen testvérek 2008-ban azonban már nyertek a Nem vénnek való vidékkel, Jeff Bridges pedig tavaly kapott Oscart a Crazy Heart-ért, úgyhogy itt igazából csak Roger Deakins operatőrt kell sajnálni, akit már kilencszer jelöltek, és még egyszer sem volt sikeres.

Több furcsaság is volt az idei gálán. Egyrészt az, hogy A király beszéde című film győzelmét előre tudni lehetett, mert használták a zenéjét az elismerések beharangozásakor. Másrészt az egyik műsorvezető maga is jelölt volt - ez is érdekes. A résztvevők ruhái most is vegyes képet mutattak, a hölgyek inkább visszafogottan elegáns darabokat választottak.



Idén rózsaszín volt a vörös szőnyeg amin a sztárok bevonultak.