A legnagyobb paradicsomcsata - képek

2018-08-30 15:42:00 Kail

hírkép

Megint vérben fürödtek a spanyolok. Vagy legalábbis úgy néztek ki több mint 20 ezren. Valójában paradicsom volt a vörös közeg, amelyben sokan szó szerint elmerültek.



Spanyolország keleti részén már 73 éve hajigálja egymást hagyományosan paradicsommal több ezer ember augusztus utolsó szerdáján. A Tomatina fesztivál azt a csöppet sem vonzó hírt jelzi, hogy mindjárt vége lesz a nyárnak.

Bunol városában alig egy óra alatt 145 tonna paradicsomot hajigáltak egymásra az emberek - összesen 22 ezren a szervezők szerint.

A Tomatina 1945-ből ered, mikor helyi fiatalok megzavartak egy felvonulást, a perpatvarnak egy közeli zöldséges portékája is áldozatul esett. Egy évvel később szándékosan ismételték meg a dobálást, ami egészen a rendőrök kiérkezéséig tartott. Hiába tiltották, minden évben megtörtént, végül 1959-ben a település hivatalos rendezvényévé nyilvánították.

A tradíció onnét ered, hogy 1945-ben a város fiataljai megzavartak egy felvonulást, mégpedig az egyik zöldséges árujával. Azóta nincs megállás: évről évre megismétlik a dolgot. Egy darabig a rendőrök közbeléptek, de mivel semmit sem tudtak tenni, a város egy idő után inkább hivatalos bulivá tette a paradicsomdobálást.