Ezért ünneplünk augusztus 20-án

2018-08-20 13:13:00 Újvári Nóra

hírkép

Augusztus 20. az államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, valamint az új kenyér ünnep is! Sokan nem tudják, hogyan alakult ki ennek az állami ünnepnek a hagyománya, aminek mára már több száz, szinte ezer éves múltja van!



Sokan úgy gondolják, hogy a magyar államalapítás, sok száz évvel ezelőtt, augusztus 20-án történt, miközben ez az esemény, még csak nem is nyári, hanem téli! A történelmi feljegyzések szerint 1000. december 25-én, vagy 1001. január 1-én került sor az államalapításra, vagyis ekkor jött létre a Magyar Királyság. Ezért, nem ez az oka annak, hogy ezen a napon ünnepeljük!

Ennek a bizonyos napnak a története negyvenöt évvel Szent István halála után kezdődött. Az általunk is ünnepelt dátum Szent László király korához köthető. 1083-ban, pontosan augusztus 20-án avatták szentté István királyunkat. Ennek köszönhető, hogy sokáig egyházi ünnepként tartották számon.

Augusztus 20-át Mária Terézia vetette fel a nemzeti ünnepek sorába 1771-ben. Ebben az évben, előbb Bécsbe, majd onnan Budára vitette Szent István király kézfejereklyéjét, a Szent Jobbot. Ezt ma Budapesten, a Szent István Bazilikában őrzik.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc leverését követően, sokáig nem lehetett ünnepelni ezt a napot, mert Szent István és ünnepe, az évek során, a független magyar állam szimbólumává vált! Csak a kiegyezést követően, 1867-től nyerte vissza ünneplési ”jogát”.

A következő nagyobb változás az ünnep kapcsán, a kommunista rendszer idejében történt. Nem látták célszerűnek eltörölni az ünnepet, de annak vallási és nemzeti tartalmával nem akartak azonosulni, ezért is vált az új kenyér ünnepévé. Ami, a mai napig is használatos.

A rendszerváltást követően, rehabilitációjára 1991-ben került sor, amikor augusztus 20-át a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé nyilvánították!