A magyaroknak tényleg tenger a Balaton

2011-02-23 16:02:00 szorenyi.p

hírkép

Még mindig a a Balaton a legnépszerűbb pihenőhely a magyar családok számára. A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint egyébként a megkérdezettek 52%-a volt 5 napnál hosszabb nyaraláson tavaly.



A legnépszerűbb úti céljuk a Balaton volt. A második helyen a Budapest-Közép-Dunavidék áll, a harmadikon Észak-Magyarország áll. A belföldi utazások jelentős része a július-augusztusi főszezonra esett, de a júniusi, illetve az őszi (szeptember-október) utazások aránya is magas volt.

A belföldi utazáson részt vevők motivációi közül a rokonok és ismerősök felkeresése volt a legfontosabb. A második legnépszerűbb motiváció a vízparti pihenés, a harmadik legfontosabb motiváció a nyaraló felkeresése, és jelentős az egészségturizmus és a városlátogatás szerepe is. Az emberek egyébként leginkább az internetről tájéjozódnak az utazás előtt, vagy annak tervezésekor.

Többnapos külföldi utazáson a megkérdezettek 23,5%-a vett részt. A legnépszerűbb úti célok Ausztria, Horvátország, Románia és Olaszország voltak. Az utazások egytizede volt Európán kívüli.



A Balaton a vízparti üdülés miatt kedvelik a legjobban.