Ezer székely leány napja

2018-07-11 17:19:00 Kail

hírkép

Mind a magyarságot, mind a székelységet a magyar anyák tartották meg, ezért köszönetet kell mondjunk nekik - jelentette ki szombaton Csíkszeredában a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.



Potápi Árpád János részt vett Csíkszerdában az Ezer székely leány napja elnevezésű rendezvényen, amelyen beszédet is mondott. Az MTI-nek elmondta: ennek a nagymúltú rendezvénynek a fő üzenete elsősorban a hagyományok megőrzése és továbbadása, de mivel ez a székely leányok és asszonyok találkozója, amelyen a férfiak is résztvesznek, "nyugodtan mondhatjuk, hogy a családok ünnepe".

Úgy vélte, ez a találkozó alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk a magyar és a székely anyáknak azért, hogy megtartották a magyar nemzetet. Hangsúlyozta: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a magyar családok bővüljenek és biztonságban legyenek. Hozzátette: az Ezer székely leány napja rendezvény kiemelkedő a külhoni magyar családok éve alkalmából.

Hangsúlyozta: a találkozón először vett részt államtitkárként és Tolna megye küldöttsége révén, hiszen több magyarországi polgármester, közgyűlési elnök és képviselő is jelen volt. Az államtitkár bejelentette, hogy szeptember 1-jén Hargita és Tolna megye felveszi a testvéri kapcsolatot.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke a rendezvényen elmondta, hogy a csaknem száz évvel ezelőtt megtartott első találkozón az akkori aktuális problémákra kerestek megoldást, ennek megfelelően ma is ugyanezt kell tenniük.

A Domokos Pál-Péter néprajztudós által kezdeményezett Ezer székely leány napját 1931-ben tartották meg először. A kommunista diktatúra idején betiltott közösségi rendezvényt 1990 óta ismét évről évre megszervezik. A több ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzó egész napos esemény Csíkszereda főterén kezdődött, majd a népviseletbe öltözött tömeg felvonult a csíksomlyói nyeregbe.Grüman Róbert, Kovászna megye tanácsának alelnöke, aki 350 háromszéki hagyományőrzővel érkezett Csíkszeredába, kiemelte: kezdetben csak a nőket szólította meg a rendezvény, de mára igazi közösségi ünneppé vált. Hangsúlyozta: az a legfontosabb cél, hogy Székelyföld fenntartható és élő környezet legyen a felnövő nemzedékek számára.

Fotó: Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa