Mosoly, színek, luxus és huncutságok

2018-07-09 15:06:00 Kail

hírkép

A szurkolólányok néha csak testfestést viselnek felül, a VIP szaunákban nemcsak a gőztől lehet izzadni és a GUM-ban 70 ezer felett nem árulnak semmit. Emellett még nagyon sok minden mást is megtudhattunk Kiss Róbert Richardtól az InfoRádió Világóra című műsorában.



Minden idők egyik legjobb foci világbajnoksága lett a mostani, legalábbis ami a szervezést és a turisták szórakoztatását illeti. A kísérőprogramok, a hangulat, a közös éneklések mindent visznek, a légkört úgy kell kicsit elképzelni, mintha fesztivált kombinálnánk a labdajátékokkal. 3-4-5 órával a mérkőzések előtt a stadionok környékén már jól szórakozhatunk. Sőt: odamenet már a metróban is énekelhetünk a különböző szurkolókkal együtt.

A rendezők semmit nem bíztak a véletlenre, programok is vannak: az egyik standon volt például dekázó verseny, komolyan bírták a szurkolók, hosszú percekig megállás nélkül pörgették a labdát. Katar komolyan jelen van most Moszkvában, hisz 4 év múlva ott lesz a vébé - a különböző standokon meg lehet nézni, hogy milyen is lesz.

Ami viszont nem elég: étkezési lehetőségből lehetne jóval több. Hosszúak, jó 20 percesek a sorok, tovább nehezíti a vásárlást, hogy csak a főszponzor bankkártyás cég kártyái használhatók. Megoldás azért van - meghívják egymást a szurkolók, vagy kifizeti valaki 10 ember üdítőjét és utána elszámolnak vele. A kupakot egyébként lecsavarják, hogy ne lehessen bedobálni a pályára: beleteszik a palackot a pohárba, mindenki töltögesse ki magának.

A vébé legnagyobb haszna a mosolydiplomácia: soha életemben nem láttam még folyamatosan ennyi orosz embert mosolyogni a metróban, az utcákon, a programok helyszínein. Elmondták, hogy tréningeken készítették fel azokat, akik külföldi vendégekkel foglalkoznak, hogy mosolyogjanak, engedjék a fotózást. Nem is volt egyetlen ember sem, beleértve a rendőröket, akik szóltak volna azért, hogy fotózok. Mindent, bármikor, bárhol le lehetett kapni most. Szurkolókat például a rendőrrel, ahogy egy másik rendőr fotózta őket. Vagy lovas kozákokkal. Kedvesek, udvariasak az emberek mindenhol.

Rengeteg önkéntest kiválasztottak a vébére: ez pazarul sikerült, mindegyik úgy néz ki, hogy elmehetne modellkedni is. Emellett az angol alapszavakkal mindenki tisztában van, a biztonság is nagyon jól működik, hamar megoldják a rendzavarásokat. Végig azt éreztem, hogy biztonságban vagyok. Ismeretleneknek is gond nélkül odaadtam a telefonomat hogy fotót készítsenek velem.

A stadionokba mindenki időben érkezik, nem kell sokat sorba állni. Ellenőrzik természetesen, hogy senkinél ne legyen robbanóanyag, folyadék, még a pénztárcába is belenéznek, hogy van-e valami furcsa dolog benne, ami veszélyes lehet. Nagyon figyelnek arra, hogy ne történhessen bármilyen terrorcselekmény. Mindenre van elég ember, így ez nem idegesítő - viszont van egy olyan érzésünk, hogy biztonságban vagyunk.

Minden mérkőzésre gyártanak külön műanyagpoharat a meccs dátumával és azzal, hogy melyik csapat játszik. Ez komoly relikvia, sokan gyűjtik. Klasszikus toposz, akárcsak a kulcstartó, a kabalafigura, a mezek. L-es brazil mezt például nem is kaptam, csak XL-est, de az is hamar elfogyott. Viszonylag drágán adták, cserébe viszont eredeti és jó minőségű volt.


Komoly a forgalom az ajándékboltokban, akárcsak a két luxusáruházban a Vörös téren: a GUM-ban és a CUM-ban. A GUM ma a világ legdrágább áruháza, jóval drágább a dubaji csodáknál is. Szinte mindent lehet kapni, van gasztronómiai szint, aztán ruházati kínálat végeérhetetlen sokaságban. 70 ezer forint nagyjából a legolcsóbb dolog, amit itt árulnak. De még ezen is túltesz a CUM, ahol külön VIP vásárlási lehetőségek vannak, az egész szintet kiürítik, amikor megérkezik a fontos vásárló. Egy izgalmas kis kabátka itt 2 millió 400 ezerért kapható, de vehetünk 8 millió forintért is egyet. Egy sál 85.950 forintért tekerhető a nyakunkba. Jó pár helyen kiírták a legalacsonyabb árat, gondolom, azért, hogy szegény eladókat ne zaklassuk mindenféle butasággal. De vannak kisebb szuperluxus üzletek is a Vörös tér mellékutcáiban - több, mint Milánóban.

A világbajnokság tokkal, vonóval 5.500 milliárd forintba került. Ugyan másfél millió turistát várnak, 220 ezer új munkahely létesült, de így is van úgy ezermilliárdos mínusz szerintem. A turisták többsége viszont először utazott Oroszországba és olyan pozitív élményekkel távozik, hogy országimázs szempontjából ez az oroszoknak nagyon jó. A valósághoz képest sokkal idealizáltabb képet mutat most Moszkva. Utcazenészek vannak a Vörös térre vezető mellékutcákon, sokan táncolnak a stadionok környékén is, fociznak, a Vörös téren például a műfüves pályán, ahol robotkapusnak lehet lőni.

Szabadnapokon sokan mennek a galériákba, látványosságokhoz. Rekordszámokkal büszkélkedhet mindegyik. Külön vébé túrák indulnak a Kremlbe a fociszurkolóknak Este nagyon jó kis bulik vannak, jó néhányan kipróbáljak a VIP szaunákat is, melyek az izzadás élményén túl másfajta élményt is nyújtanak, ha valaki kifizeti a 200 dollárt - plusz a szauna árát. Egyébként nem nehéz ismerkedni: hiába szólították fel az orosz nőket, hogy csak mértékkel legyen kapcsolatuk külföldiekkel, úgy tűnik, ezt nem mindenki tartja be, a turisták nagy örömére.

A brazilok voltak Moszkvában a legszínesebb szurkolók, például indián tollakkal díszítették magukat. Voltak lányok, akik felül elfelejtettek bármit is felvenni, csak magukra festették a brazil színeket. Ennél izgalmasabb látvány talán még a mérkőzésen sincs. Vannak még mókás jelmezek bőséggel, korona, egyiptomi fáraójelmez, japán császárnők. Olyan horvát vagy dán szurkolókkal is találkoztam, akik nemcsak hogy tetőtől talpig nemzeti színekbe öltöztek, hanem még a kalapjuk meg a szemüvegük is nemzeti színű volt. A hölgyek mindent bedobtak - forrónadrágokat, fejdíszeket. Láttam piros-fehér dán teheneket is - még tőgyük is volt.

A szurkolói zónákban is hihetetlen maskarákban vannak az emberek, főleg a franciák. Izgalmas alkotásokban, melyekben jelmezversenyt is simán megnyertek volna. Laza a hangulat, kötelező kellék a tánc, izgalmas pavilonok előtt lehet táncolni. Volt szurkoló, aki halálnak öltözött vagy Batmannek, Supermannek.

Hallottam egy érdekes sztorit, miszerint egy orosz házaspár azért fog elválni, mert egyikük Messinek, másikuk Ronaldónak drukkolt, aztán mindegyikük csapata kiesett Pedig az előző vébék valamelyikén ismerkedtek meg és elég romantikus volt a kapcsolat. Rengeteg pletyka terjeng arról is, hogy melyik szurkolótábor hogy ünnepelt. Voltak például, akik kipróbálták a kaviáron csúszkálás ősi orosz hagyományát és óriási pénzt elköltöttek az egyik helyi szórakozóhelyen.

Fotó: Kiss Róbert Richard