Különleges gasztroélmények Pünkösdkor

2018-05-14 16:04:00 superadmin

hírkép

Ezen a hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az étel remekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.



A Gasztroszínpad mind három nap ínycsiklandó történetekkel és neves éttermek képviselőivel, séfjeivel várja az érdeklődőket. A műsorvezetők Mautner Zsófia és Jókuti András lesznek. Pénteken 17 órától Szabadfi Szabi, díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető nyitják meg a Gasztroszínpadot. Ide süss! c. előadásukban az egyre népszerűbb édes pizzák világába kalauzolnak el bennünket.

Ezután igazi titkokat ismerhetünk meg: a márciusban 13 év működés után bezárt Zazzi cukrászda két alapítója Varga Margit és Erdős Melinda leplezik le legnépszerűbb – és méltán hiányolt – süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait is.

Milyen a vidék gasztronómiája? Többek között erről mesél – és persze főz is - Bicsár Attila, aki tavaly a fővárosból a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.
Az idei Gourmet Fesztivál témája a gombóc, a kaviár és a pezsgő, így ezek sem maradhatnak ki a Gasztroszínpad programjaiból. Szombaton a HER gasztro pop-up Hajdúszoboszló kedvenc nagymamáját, Balla mamát hozza el nekünk, aki az alföldi tájegységre jellemző gombócot készíti majd el a közönség nagy örömére.



A hazai gasztronómia kiválóságai mellett a fesztiválon a nemzetközi gasztro világból is kaphatunk ízelítőt. Varsóból három Bib Gourmand étterem (a Michelin kalauz „Kiváló minőség mérsékelt áron” leírással definiálja ezt a kategóriát) a Brasserie Warszawka, a Butchery & Wine, valamint a Kieliszki na Próznej séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, miközben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítenek néhány tipikus tavaszi ételt. Ezeket ízlelgetve garantáltan megjön az étvágy egy kis varsói utazáshoz.

Heinz Reutbauer a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi két Michelin-csillagos Streierereck séfje. Az elmúlt évtizedben szinte az összes komolyabb díjat besöpörte már. A kiváló séf ezúttal másfél órás bemutatóján öt olyan ételt készít majd el, melyek sztárja a gomba lesz.

A megújult török gasztronómiába az ország legjobb séfjének választott Maksut Askar vezet majd be bennünket egy tipikus anatóliai fogással. Askar a hazájában zajló gasztroforradalom egyik úttörője, művészetének fontos része a saját értékeik újrafelfedezése és azok kortárs bemutatása.



Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. Ennek ízeit mutatja most be a dunaszerdahelyi Villa Rosa három séfje, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert, akik főzés közben mesélnek a régi-új régióról.

Hogyan készül a kaviár? Számtalan filmben láttuk és hallottunk róla, talán kóstolásával is próbálkoztunk már, de valljuk be, nem igen tudnánk elregélni miként is kerül az asztalra ez a különlegesség. Eddig! Az Arany Kaviár séfje, Nyíri Szása segítségével ugyanis most mindent megtudhatunk az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagáról, amíg nyomon követjük annak elkészítését. A finom kaviár mellé pedig bizonyára jól fog esni majd egy pohár pezsgő a szombati nap befejeztével.

A fesztivál zárónapján, vasárnap is bőven akad még látni és kóstolni való a Gasztroszínpadnál! A poroszlói Krusper család 2010-ben nyitotta meg büfékocsiját, amiből házi réteseket, lekvárokat és szörpöket kínáltak. A Poroszlói Rétesháznak gyorsan híre ment, most pedig Krusper Tímea bennünket is beavat az igazi házi réteskészítés fortélyaiba.

Vigyázz, kész, főzz! A rajtvonalnál Kárai Dávid és Lakatos Márk, akiknek harminc percük lesz rá, hogy elkészítsék saját korábbi receptjüket, amit a másik a fesztivál tematikájára hangul. Vajon sikerül teljesíteniük a kihívást?

A versengés után egy igazán különleges vendégé lesz a színpad Kamilla Seidler, Latin-Amerika legjobb női séfjének személyében, aki Dél-Amerika csúcsgasztronómiájáról mesél majd nekünk, amibe bele is kóstolhatunk.

Édesszájúak figyelem! A Gerbaud cukrászda idén lesz 160 éves. A születésnap alkalmából a patinás cukrászda tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás után az ünnepi alkalomra megszülethessen a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amit bonbon, táblás és torta változatban is kóstolhatunk majd. Ennek történetét mesélik majd el a színpadon, de a Gerbaud 160 éves múltját is megismerhetjük.

Ezután a két Michelin-csillaggal is kitűntetett Onyx séfje, Mészáros Ádám, valamint Szabó Ádám keramikus állnak majd színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat!

Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, itt a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatunk utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Ezt követően már csak a finálé maradt a Gourmet díjátadóval és egy záró koccintással a kiállító éttermekkel és résztvevő gasztrokalandorokkal. A Gourmet díjat tavaly hozták létre, amellyel a közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján is kiemelik és elismerik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit.

A Gourmet fesztivál és a Gasztroszínpad részletes programjaiért irány a www.gourmetfesztival.hu oldal, ahol a megannyi kóstolót és meglepetést is magába foglaló belépő is felmarkolható.