Debütál a kávéházak éjszakája

2018-04-26 18:42:00 Kail

hírkép

A kávéház a városi polgár napközije - idézte a régi pesti mondást Saly Noémi várostörténész a kávéházak első éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatón. Amit az idén 160 éves Gerbaud-ban tartottak, mely a 20 helyszín egyike lesz május 18-án.



Az idén májusban útjára induló Kávéházak Éjszakájának fő célja feleleveníteni és népszerűsíteni a mára feledésbe merült budapesti kávéházi kultúrát. A húsz helyszín programjai május 18-án, pénteken este 7 és éjjel fél 12 között ingyenesen látogathatóak.

A magyar irodalomhoz mindig is szervesen kapcsolódott a kávéházi kultúra, ezt a miliőt, kultuszt igyekszik megidézni ez a rendezvény és kortárs formában népszerűvé tenni - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Serfőző Krisztina az esemény főszervezőjeként kiemelte, hogy a századforduló idején a polgári élet legfontosabb helyszíne volt a kávéház, hiszen itt cseréltek eszmét, információt a polgárok. "A 21. század felgyorsult tempójában szeretnénk megmutatni, hogy ez a kincs még mindig megvan, és szeretnénk arra is rávilágítani, hogy a társaságban eltöltött idő ebben a rohanó világban az egyik legfontosabb értékünk" - tette hozzá.

A programba bekapcsolt belvárosi kávéházak tradíciójuk, népszerűségük alapján méltó reprezentánsai lehetnek a Kávéházak Éjszakájának - mondják a szervezők. A repertoárban találunk a régmúlt hangulatát idéző helyeket – Gerbeaud, Centrál,  Dunapark, Hadik, Zsivágó – éppúgy, mint újhullámos kávézókat, mint például a Kelet, a La Nube, a Smúz,a Börze és a Frei Café.

Az este mindenki számára rejt programot: lesznek verses-zenés műsorok, Pilinszky János-, József Attila-, Karinthy Frigyes-, Weöres Sándor-, Ady Endre-estek. A Dunapark Kávéházban fellép a Dumaszínháztól Felméri Péter, majd Bíró Eszter és Zenekara. A Centrálban Turek Miklós Pilinszky-emlékest, majd egy József Attila utolsó éjszakáját feldolgozó monodráma lesz látható-hallható. A kortárs irodalom egyik fellegvárának számító Hadik Kávéházban a magyar slampoetry válogatott kiválóságai idézik meg a Nyugat halhatatlan költőit, köztük Adyt, Babitsot, Kosztolányit, Karinthyt.

A zene szerelmesei szinte minden műfajban találnak hallgatni valót: a Börzében a Canarro együttes lép fel, az idén 120. születésnapját ünneplő Művészben francia sanzonest lesz Bardóczy Attilával és a születésnapra készült torta is debütál. A Kék Lóban Tisza Kata és az ef Zámbó Happy Dead Band, a Frei Caféban Gájer Bálint, a Gerlóczyban pedig a Taraf de Akácfa várja a közönséget. A Gerbeaud-ban a jazz híveit Váczi Eszter, majd a Group n’ Swing, az ország elsőszámú swing- és boogie-zenekara várja.

Az est egyik különleges programjának ígérkeznek azok a kávéházi túrák, amelyeken a tradicionális budapesti helyszíneket lehet körbejárni szakmai vezetők segítségével. További információkat IDE kattintva, a rendezvény honlapján találnak.