A Sziget egy nagy, közös ünnep

2018-04-19 14:56:00 Kovacs R.

hírkép

A jegyek gyorsan fogynak, érdemes mihamarabb beszerezni őket, mert idén kiváló zenei felhozatallal ünnepel a Sziget, ami tavaly jelentkezett 25. alkalommal, idén viszont 25 éves.



"Minden idők legerősebb zenei programját sikerült idén összehoznunk, elég ha csak a Nagyszínpad headliner sorát említjük, amelyben olyan aktuális világsztárok sorakoznak, mint Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo vagy az Arctic Monkeys” – kezdte a szokásos éves Sziget sajtótájékoztatót Kádár Tamás, aki tavaly vette át Gerendai Károlytól a fesztivál főszervezői posztját. Kádár azt is hozzátette, hogy a Nagyszínpad főműsoridős sztárjai elé is olyan nevek kerültek, mint Liam Gallagher vagy Shawn Mendes, akik számos európai nagyfesztiválon headliner pozícióban szerepelnek. A főszervező elmondta, hogy idén – az év elején a cégbe befektető külföldi tulajdonosokkal egyeztetve – egy hároméves növekedési stratégiát dolgoztak ki, melynek első lépéseként a 2018-as Nagyszínpad sztárfellépőire majd’ 1 milliárd forinttal többet költöttek, mint tavaly. A Sziget teljes költségvetése idén várhatóan 8,6 milliárd forint lesz, ami 12%-kal magasabb, mint az előző évben.

Rohamosan fogynak a jegyek

A kiváló zenei kínálatot látva nem csoda, hogy rohamtempóban fogynak a jegyek az idei fesztiválra. Az 5 napos bérletek már el is fogytak és a Mastercard-Sziget Diákprogram keretében árusított jegyekből is már csak korlátozott számban lehet kapni. A tavalyi sikeres próba után idén is lehet kapni a 3 napos bérleteket, bármely, egymást követő három napra. Karszalaggal is fizethetünk

Idén már a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten. A rendszer lényege, hogy a karszalagok RFID chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak (napok, kempingek, stb.) a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti és napijegyeseknél is egyaránt működik, és gyakorlatilag a Festipay fizetőkártyát beépül a karszalagba. Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbaállás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni és aki az applikáción keresztül tölti föl az egyenlegét, az a fesztivál végeztével a 300 forint fölötti összegét visszakapja a bankkártyájára. Emellett természetesen egyérintéses (contactless) bankkártyákkal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig. „Mind a jegyekkel való visszaélés, mind a fizetési visszaélések jelentősen visszaestek az elmúlt években, abban bízunk, hogy ez a tendencia folytatódik majd ezzel az új technológiával is” – emelte ki Kádár Tamás.

Love Revolution

„A Sziget közössége 25 éve azért alakult, hogy együtt létrehozzunk egy ideiglenes álomállamot, amely Európában központja lett a kultúrák találkozásának. Nálunk nem kérdés az egyén szabadságának tisztelete, a lelkiismeret és életmód szabadságának joga legyen az szexuális-, vagy vallásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás vagy a megismerés szabadsága” – idézte Kádár Tamás a Sziget idén meghirdetett LOVE REVOLUTION – a Szeretet Forradalma kiáltványát. Ennek keretében a Sziget négy kiemelt célt tűzött a zászlajára, ahogy azt a kiáltványban is fogalmazták: „A “szeretet forradalma” egy nagy közös ünnep, boldog és békés ünneplése annak, hogy tudjuk, közösen képesek vagyunk elérni, hogy erőszak és félelem nélkül élhessenek az emberek szerte a világban, hogy egy élhető Földet hagyjunk utódainkra, hogy az alapvető emberi jogok mindenhol sértetlenek maradhassanak, hogy szűnjön meg az előítéletesség és a kirekesztés.” Ezen célok és értékek nem újak, hanem összefoglalják mindazt, amiért a fesztivál az elmúlt 25 évben folyamatosan kiállt.

Környezettudatos Sziget – Re:pohár és EcoKemping

A Love Revolution egyik üzenete a Sziget környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők. A tavalyi év nagy újítása volt például az, hogy miután a szervezők több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Ez így lesz továbbra is.

Love Revolution a programokban

Bár az egész Sziget egy „nagy Love Revolution” számos programhelyszín külön fókuszál a kiemelt üzenetekre. Álljon itt néhány ezek közül, a teljesség igénye nélkül: Az Afro-Latin-Reggae Falu helyszínen például ONE HOUR – ONE LOVE címmel naponta kezdődnek beszélgetések, melyek témái - egyebek mellett - az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, mit tehetünk a klímaváltozás ellen, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is. Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat AS THE WORLD TIPPED című előadását láthatjuk, ami egy valódi „katasztrófafilm” a levegőben, mely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet. A Sétáló utcaszínházak közt érkezik a Kamchàtka társulat, előadásuk az emberi jogokkal is foglalkozik. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Élőszobor Bajnokságon azok a jelentkezők élvezhettek előnyt, akik pályázata a Love Revolution koncepciójához kapcsolódik.

Art of Love Revolution

Idén 5. alkalommal hirdették meg szervezők az Art of Freedom művészeti pályázatot, melyben arra kérték a legkreatívabb Szitizeneket, hogy tervezzenek olyan feltűnő, elgondolkodtató, kiemelkedő, lenyűgöző, mulattató, megkerülhetetlen alkotást - szobrot, installációt, dekorációs elemet vagy funkcionális tárgyat -, amely pozitív üzenetével és vizuális erejével hirdeti a szeretet forradalmát és tovább színesíti a Sziget Love Revolution üzenetét. Az idei évben tehát a Love Revolution kampány keretében elsősorban olyan elképzeléseknek ad teret a Sziget, amelyek társadalmi célú üzenetet hordoznak, vagy fenntarthatósági elveket figyelembe véve készülnek el: lesznek újrafelhasznált anyagokból alkotások - pl. hulladékanyagból szőtt hatalmas szőnyeg vagy sörösrekesz installáció - és lesz olyan is, amelyik utazásra invitálja a fesztiválozókat egy önismereti labirintusban, vagy lélekerősítő üzenetekkel inspirálja őket világító fényfeliratokkal egy fakoronán.

Zenei programok

Dan Panaitescu Nagyszínpad

Számos név már napvilágra került a Dan Panaitescu Nagyszínpad - idén rendkívül erősre sikerült – felhozatalából. Most álljanak itt a már biztos nevek felsorolásszerűen: Clean Bandit, Stormzy, Lykke Li, The Kooks, Parov Stelar, Lianne La Havas, Bastille, Kaleo, Liam Gallagher, Milky Chance, MØ, Shawn Mendes, Gogol Bordello, Blossoms, The War On Drugs, valamint a headliner sor: Kendrick Lamar, Gorillaz, Lana Del Rey, Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo és az Arctic Monkeys. Hamarosan a hiányzó néhány név is napvilágra kerül.

 

Mastercard Színpad by A38

Majdnem 100%-os már a változatos zenei kínálatáról híres megasátor programja, benne, WhoMadeWho, Unknown Mortal Orchestra, Cigarettes After Sex, Seasick Steve, Lemaitre, Alle Farben, SG Lewis, Shame, Scarlxrd, JP Cooper, Bilderbuch, Asaf Avidan, Joe Goddard, Perturbator, The Living End, Everything Everything, Fink, Sofi Tukker, Aurora, Zhu, Borgore, Slaves, Wolf Alice, King Gizzard & the Lizard Wizard, Desiigner, Petit Biscuit, Jan Blomqvist and Band, My Baby, Yellow Days, Goo Goo Dolls, La Femme, Little Dragon, Nick Murphy, Damian Lazarus & The Ancient Moons, Lewis Capaldi, Nothing But Thieves, Børns, Zara Larsson, Fever Ray, Gorgon City live és Delta Heavy.

Világzenei Színpad

Első napi magyar hullám, valamint a világzene legnagyobb hatású előadói a múltból és a jövőből – Kelet-Európától Nyugat-Afrikáig. Retró-fíling és progresszivitás, lokális színek és multikulturalizmus, élő zene és techno, elmélyültség és fergeteges buli – ezt kínálja a Világzenei Színpad az idei Szigeten.

Bacardi Aréna

A Sziget legnagyobb partihelyszínén idén már az alábbi nevek biztosan megpörgetik a látogatókat: Flux Pavilion, What so not, The Him, Sam Feldt, Ummet Ozcan, Jay Hardway, Grum, Above & Beyond, Seven Lions, Gabriel & Dresden, Michael Calfan, KSHMR, Tujamo, Kideko és Don Diablo. Néhány nevet még későbbre várhatunk.

 

Colosseum sponsored by Telekom

Az egyedi felépítményű helyszínen az alábbi előadókat várhatjuk idén: The Martinez Brothers,Tiga, Jesse Calosso, Andhim, Rodrigez Jr. & Liset Alea (Live), Nakadia, Mind Against, Eagles &Butterflies, Luke + Alvarez, Popof, Enrico Sangiuliano, Dense and Pika, Sama’, Hernan Cattaneo, Elke Keijn, Rebekah b2b Paula Temple, Dave Clarke, Raresh, Ben UFO és Nicolas Lutz

 

Európa Színpad presented by Ibis

Az Európa Színpad presented by Ibis programjának összeállításakor minden évben az egyik legfőbb cél, hogy olyan feltörekvő és már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat mutasson be, akik hazájukon kívül még kevésbé ismertek, és a Szigetes fellépésük által lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra egy nagyobb, nemzetközi közönség előtt. A színpadon – annak nevétől függetlenül - nem csak európai fellépőkre kell számítani, hiszen idén lesz ausztrál, izraeli, valamint amerikai és kanadai fellépő is.

Petőfi Rádió - Telekom VOLT Fesztivál Színpad

A magyar zene nagyszínpada idén is a hazai zene krémjét vonultatja fel, jön például a Lóci Játszik, a 30Y, az Intim Torna Illegál, a Cloud9+, a Bohemian Betyars, a Margaret Island, a Hiperkarma, a Blahalousiana, a Szabó Balázs Bandája, a Bagossy Brothers Company, az Ivan & the Parazol, a Fran Palermo és az Esti Kornél. A Kendrick Lamar napra pedig egy különleges produkcióval készülnek, melyet a feltörekvő magyar hip-hop előadók alkotnak majd, ’Pesti Műszak’ néven.

Hungarikum falu

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldiek ízelítőt kaphassanak a magyar hagyományokból, virtusból, ételekből és italokból.

A szentendrei Skanzen a szerelem sátrát hozza a Szigetre. A szigetlakók párválasztási játékban ismerkedhetnek egymással és szerelmi ajándékot készíthetnek. Az érdeklődők a témát körüljárva napközben kézműves műhelyekben készíthetnek szerelmi ajándékokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékparkjának különleges játékait és szívrabló magyar táncokkal ismerkedhetnek a délutáni tánctanításokon is. Esténként aztán a táncházban ki-ki úgy járhatja, ahogy délután tanulta. A talpalávalót a magyar népzenét játszó zenekarok legjava húzza majd a Hungarikum falunak helyet adó különleges, fából ácsolt sokszögletű csűrben - ahol ki tudja, a mulatság hevében hány életre szóló szerelem szövődik majd?

Afro-Latin-Reggae Falu

A Sziget Fesztivál 2018-as Love Revolution tematikájának legautentikusabb helyszíne idén még több különleges programmal várja a Sziget-látogatókat. A One Love Village-ben garantált a végig konzisztens közösségi hangulat és a pozitív afro-karibi-raszta zene. Vegán ételekkel, társadalom- és környezettudatos üzenetekkel, valamint kényelmes,”chillezős” terekkel inspiráljuk a minőségi közösségi együttlétet.

Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad

Klasszikusok, opera, jazz és kortárs zene – egy helyszín, ha valami másra vágysz, idén is a Papageno szervezésében. A programot ezúttal is minden nap kórusok nyitják, három napon át a két éve nagy sikert aratott holland Dekoor Close Harmony lesz a vendégünk, hétfőn az idén tízéves Budapest Show Kórus, kedden pedig a NOISE Festival-győztes Magyaróvári Viktor együttesei érkeznek színpadunkra.

Karaván Sátor

A Sziget új helyszíne egy olyan interaktív tér, ahol a koncerteket a fellépő művészekhez kötődő dokumentum- és játékfilmek vetítése, kulináris bemutató és szakmai találkozások kísérik.

TRIBUTE:

A képlet egyszerű, a világ zenei életének legnagyobbjai hallhatók itt: Rage Against The Machine, Limp Bizkit, Gun’s’Roses, ACDC, Metallica, Rammstein, Abba, Blink182, Pearl Jam, Foo Fighters, Linkin Park, Red Hot Chili Peppers zenéket tolnak ezen a helyszínen az eredeti zenekarok tribute változatai.

Retró Színpad:

A helyszín idei újdonsága, hogy külföldi zenekarok is helyet kapnak a színpadon, és visszatér az idősebb korosztályok nagy kedvence, a videodiszkó is. Külföldről érkezik a brazil Regina és a német Brooklyn Bounce, a hazai vonalat pedig többek közt a Kerozin, a Help, a Bon-Bon, a Groovehouse, a Shygys, az Ámokfutók, Csordás Tibi/Fiesta, az UFO, a Bestiák/Miss Bee, a Desperado, a Splash és V-Tech/Kefír, valamint videodiszkóval is készülünk a retro-dallamok szerelmeseinek.

MUSIC BOX

A tavaly nagy sikerrel debütált helyszín idén klasszikus singer-songwriter produkciókat vonultat fel az első három idősávban, a Dan Panaitescu Nagyszínpad zárását követően pedig indul az utolsó programsáv, ahol eggyel hangosabb és – a műfaj keretein belül maradva ugyan, de különböző – stílusban szólalnak meg az előadók. Az elektronikusabb vonalat például az utolsó napon Chelou képviseli majd. The Inspector Cluzo – francia Soul/Funk’n’Roll duo a rock zene rajongóinak kedvez, míg a The Summer Rebellion karneváli hangulattal szórakoztatja az érdeklődőket. Dél-Afrikából érkezik a Sean Koch Trio, akik folk-reggae-ambient stílusukkal varázsolják a színpadra hazájuk pozitív életérzését. Természetesen nem maradhatnak ki a műfaj hazai képviselői sem, hallhatjuk majd többek között Hangácsi Mártont, de fellép az egyre népszerűbb Szeder duó, valamint az amúgy rockban utazó Apey, és a Svédországban élő magyar lány, I am Soyuz is.

Lightstage

Idén is az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel a Blokk Építésziroda által tervezett Lightstage, hogy a koradélutáni órákban ejtőző Szitizenek feltörekvő európai tehetségeket ismerhessenek meg. Fellép többek közt a Andead, akiket társadalomkritikus, emberi jogi aktivista dalszövegeik és nagyon intenzív színpadi jelenlétük emel ki a punk-rock szcénából. Az Interpol és az Editors világát a klasszikus olasz dalszerző hagyománnyal ötvöző Siberia dark-pop-ja igazi különlegesség a műfaj kedvelőinek.