Meglepetés az Antarktiszon - videó

2018-03-03 12:40:00 Kail

hírkép

A tudósok eddig is tudták, hogy népes pingvincsapatok élnek az Antarktisz északi részén. A Dangers Islands pingvinnépességének a számát 300 ezer párra becsülték.



2015-ben kutatócsoport járt a helyszínen, mely megállapította, hogy a halászok és vadászok elkerülik ezt a vidéket, ezért a pingvinek nyugalomban élhetnek és szaporodhatnak. Nem úgy, mint az Antarktisz nyugati részén, ahol a számuk 70%-al csökkent az elmúlt harminc év során.

A kutatók úgy gondolták, hogy a hatszázezer pingvin mára mintegy 750 ezerre szaporodhatott, de a műhold és drónfelvételek bebizonyították: ennél jóval többen vannak. A Scientific Reports beszámolója szerint a létszámuk elérheti a 1,5 milliót! Ez tehát a világ egyik legnagyobb pingvintelepe, ahol nyugodtan szaporodhatnak a pingvinek, mert az emberek nemigen zavarják őket. A klímaváltozás viszont megbolygathatja a  számukra ideális körülményeket. A felmelegedés különösen a királypingvinek számára jelenthet veszélyeket - állapítja meg a Scientific Research, mely beszámol arról, hogy a korábbi becsléseknek a kétszerese, mintegy 1,5 millió pingvin éldegél az Antarktisz legészakibb részén.