Rengett a föld Peruban

2018-01-14 18:53:00 j.protic

hírkép

Peru déli részét egy nagy erejű, egyes források szerint 7,3-es erősségű földrengés rázta meg . Legalább egy ember életét vesztette.



A földmozgást közép-európai idő szerint vasárnap délelőtt Peru partjaitól nem messze észlelték. Az Amerikai Földtani Intézet /USGS/ azt írta: a földmozgás fészke mintegy 12 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a kb.4 ezer lakosó Acarí településtől 42 kilométerre dél-délkeleti irányban. Ay USGS később 7,1 módositotta a rengés erősségét. A perui földtani intézet szerint a földrengés erőssége 6,8 volt.

A chilei katasztrófavédelem igazgatója korábban elmondta, hogy két halálos áldozatról tudnak a Peru déli részén fekvő Arequipa térségében, ám később pontositott, csak ember vesztette életét.

Számos településen megszakadt az áramszolgáltatás, több helyen megrongálódtak az utak és összedőltek a vályogházak-közölte Yamila Osorio, Arequipa kormányzója. Pedro Pablo Kuczynski államfő bejelentette, rövidesen a katasztrófa-sújtotta térségbe utazik, hogy felmérje a károk nagyságát és döntsön a további lépésekről. A hatóságok az elrendelt cunami riadót később visszavonták. -

Peruban meglehetősen gyakoriak a földrengések, legutóbb 2007-ben Ica tartományban volt komolyabb földmozgás, akkor közel 400 ember vesztette életét.