Cseh elnökválasztás – nyolcan egy ellen

2018-01-12 10:18:00 j.protic

hírkép

 

Csehországban pénteken 14.00 órakor megnyilnak a választási helységek és megkezdődik a kétnapos, közvetlen államfőválasztás első fordulója. A köztársasági elnöki posztra kilenc jelölt pályázik.

 



Cseh lapok szerint a nagy esélyes Miloš Zeman, a hivatalban lévő cseh államfő. Szinte biztosra vehető, hogy megnyeri az elnökválasztás első fordulóját. Az azonban nem valószinü, hogy sikerül abszolút többséget szereznie, igy a két hét múlva sorrakerülő második forduló dönt majd. Ha hinni lehet a legutóbbi közvélemény kutatásoknak, akkor Zeman ellenfele Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia egykori elnöke lehet. A többi jelölt támogatottsága nagyon alacsony. A választások előtti utolsó tv-vitában Milos Zeman nem vett részt – az előzőket is ignorálta -. A többi nyolc jelölt erősen birálta a mostani államfő ténykedését, főleg a külpoiltikával kapcsolatos kijelentéseit.

A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerül, akkor két héttel később második fordulót tartanak az első körben legsikeresebb két jelölt részvételével. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap. Megfigyelők szerint nagyon szoros befutó várható, nem valószinú ugyanis, hogy Zeman a második fordulóban újabb szavazókat tud majd szerezni....

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta Csehországban.