Eleanor lecsapott Európára

2018-01-04 11:56:00 Kovacs R.

hírkép

Téli viharok söpörnek végig Európa nyugati részén, eddig legkevesebb három áldozatot követeltek.

 

 

 



Emberek tízezrei maradtak áram nélkül, több helyen leállt a légi közlekedés. Spanyolországban, Baszkföldön két ember fulladt a tengerbe, amikor elsöpörte őket egy hatalmas hullám, egy síelőt pedig kidőlt fa ölt meg a francia Alpokban.

Óránként 110 kilométeres széllökéseket mértek az amszterdami repülőtéren, ahol több száz járatot töröltek. Franciaországban 147 kilométeres széllökések is voltak, 15 ember sérült meg emiatt balesetekben, négyen súlyosan. Párizsban az Eiffel-tornyot is be kellett zárni egy időre, akárcsak a parkokat, ahol a leszakadó faágak okoztak gondot- írja a Globoport.hu.

Svájcban az erős szél lefújt egy vasúti kocsit a sínekről, 8 ember megsérült. 14.000 épület maradt áram nélkül, Luzern környékén óránként 195 kilométeres szelet mértek. Néhányan a síliftben rekedtek St Gallenben, Stans-ban egy kis repülőgépet fordított fel a szél, Bernben pedig egy 13 méteres karácsonyfát döntött le. – jelentette a Reuters.

A vihar Németország és Ausztria egyes részein is átsöpört, Kitzbühelben körülbelül 20 síelőt kellett kimenteni a drótkötélpályáról, egy széllökés egy üres kabint le is szakított a huzalokról.

Belgiumban narancssárga riasztást adtak ki és arra figyelmeztették az embereket, hogy ne menjenek ki az utcára.

Az Egyesült Királyságban is áramszünetek voltak, több helyen leálltak a vonatok és a közúti közlekedés is. Ott óránként 161 kilométeres volt a szél.

 

Forrás: Globoport.hu

Írta: Kail