Bombaüzlet a fű vagy mégsem?

2018-01-04 11:50:00 Kovacs R.

hírkép

A 35 éves Nicole Salisbury marihuánát árul Desert Hot Springsben, egy isten háta mögötti helyen Kaliforniában. A bolt előtt sorban állnak, hiszen minden 21 évesnél idősebb polgár jogosult marihuána vásárlására az USA legnépesebb államában, ahol január elseje óta legális a fű termesztése és eladása.

 

 A 37 millió lakosú Kaliforniában 7 milliárd dolláros bevételre számítanak az első évben. Ez több, mint amennyit az USA többi államában összesen kimutatnak (6,6 milliárd dollár).

A váltás persze nem könnyű, hiszen a marihuána még nem mindenütt legális az Egyesült Államokban. Emiatt a bankok hitelkártya használatát nem engedélyezik! Vagyis minden vevő készpénzben fizet. A tulaj pedig készpénzben adózik. Méghozzá nem is keveset: több mint 20%-ot! Ez hatalmas gondot jelent, hiszen a bűnözők is tudják: nagy összegű készpénz lehet egy olyan boltban, mely legálisan árulja a marihuánát. Természetesen mindenütt van fegyveres biztonsági őr, de ez megdrágítja az üzletet. A biztosító társaságok is nagyon óvatosak. Ez azt jelenti, hogy nem kötnek biztosítást marihuánafarmra vagy boltra! Ezt jól megszívták azok a farmerek, akiknek a termése a tűzvész áldozata lett. Ha kiderül, hogy a biztosított területen marihuánát állítottak elő, akkor a biztosító nem fizet egy centet sem!

Kalifornia után mikor lesz legális a marihuána az egész Egyesült Államokban? A déli államok keményen ellenállnak, úgyhogy Donald Trump kétszer is meggondolja majd, hogy belevág-e ebbe a nagy kalandba. Ugyanakkor Kalifornia kormányzója, Jerry Brown szép pénzt remél az adóbevételből. Az első állam, mely legalizálta a marihuánát, kifejezetten ezért lépett: Colorado fel akarta tölteni az államkincstárat. Kalifornia már a nyolcadik állam, mely legalizálta a füvet az USA-ban. Washingtonban sem áll jól a központi költségvetés, úgyhogy néhány milliárd dolláros adóbevétel nem jönne rosszul. Igény pedig van a marihuánára, hiszen Kaliforniában sorok állnak a boltok előtt, ahol január elseje óta legálisan lehet füvet kapni. Már én is bevallhatom, hogy mivel foglalkozom – mondja Nicole Salisbury, aki Green Pearl Organics boltban két éve árulja a füvet. Eddig úgy néztek rám, mint egy prostituáltra, de most már legális a marihuána Kaliforniában!

Írta: Lengyel Miklós