Kassa lesz 2019-ben az Önkéntesség Fővárosa

2017-12-03 17:16:00 j.protic

hírkép

A 2019-es esztendőben Kassa lesz az Önkéntesség Fővárosa Európában. Kassa városa korábban már az Európa Kulturális Fővárosa és az Európa Sport Fővárosa címet is elnyerte – irja a hirek.sk portál..



A brüsszeli székhelyű Európai Önkéntes Központ (CEV) által odaítélt cimet , Richard Raši, Kassa főpolgármestere vette át a cím ezévi viselőjétől ,az irországi Sligo város vezetőitől..

Kassa így a közép- és kelet-európai országok városai közül elsőként, illetve Barcelona, Lisszabon, London, Sligo és Aarhus után, sorrendben hatodikként vehette át ezt az elismerést.

„Elsősorban városunk sok ezer önkéntesének szeretném megköszönni, mert elsősorban az ő érdemük, hogy Kassa lesz az önkéntesség európai fővárosa. Az önkéntességnek hosszú évekre nyúló hagyományai vannak Kassán, széleskörű elterjedésére azonban főként az utóbbi években került sor. Önkéntesek ezrei jelentős mértékben járultak hozzá 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa és 2016-ban az Európa Sport Fővárosa rendezvényeinek sikeres lebonyolításához, ahogy a Nemzetközi Békemaraton és számos jótékonysági rendezvény megvalósításához is. Ugyanakkor azokról az önkéntesekről is említést kell tennünk, akik tartósan beteg és egészségkárosult személyekkel, rászorulókkal, fiatalokkal és idősekkel foglalkozva nap, mint nap látnak el közösségi munkát" – nyilatkozta Richard Raši Kassa főpolgármestere.

Elmondása szerint Kassán az önkéntesség a pozitív értelemben vett lokálpatriotizmus jele. Jelentősége elsősorban a közösségépítő szerepében és az összetartozás érzésének erősítésében merül ki.