Megkezdődött a síszezon Szlovákiában

2017-12-03 11:24:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában az idén a tervezettnél korábban, már a mostani hétvégén elkeződött a siidény. A Magas-Tátrában, a Csorba-tónál péntektől lehet sielni. Több pályát megnyitottak az Alacsony Tátrában is. A hivatalos, müsorral egybekötött megnyitóra december első hetében kerül sor.



A Csorba tó térségében egyelőre három lesiklópályát helyeztek üzembe, az Interski, a Turista és a Junior pályákat. A hó vastagsága 40 cm és közel két és fél kilométer hosszú sípálya áll a síelők rendelkezésére. Az alapot mesterséges hó alkotja, ám a múlt heti kiadós havazás ideális körülményeket biztositott a sielés rajongóinak.

 

A magas-tátrai téli szezon hivatalosan december 8-án nyílik, amikor a látogatók számára a Tarajkán (Hrebienok) megnyitják a térség egyik leglátogatottabb különlegességét, a tátrai jégkatedrálist. Az idén a spanyolországi Sagrada Familia gondolatának jegyében épül fel a katedrális. A látogatása ismét ingyenes lesz, az érdeklődők számos, a jégkatedrálisban tartott koncertre is ellátogathatnak.

A legnépszerübb siközpont, a Chopok alatti Jasná több újdonsággal várja a látogatókat. Otupnéről új lesiklópálya épült, és a szélesitetteék a kezdők által nagyon kedvelt un. turista-lesiklópályát is. Bővitették a hóágyúk számát is,igy nem kell attól tartani, hogy a télen hóhiány lesz a központban. A legnagyobb beruházás a Biela pút nevü alsó, beléptető állomásnál volt, itt kisebb bevásárlóközpontot is létesitettek és több lesz a pénztárak száma. Bizonyára nagyon látogatott lesz a 120 embert befogadó stilszerüen berendezett Crystal bar is “ mondta a SITA hirügynökségnek a központ igazgatója Matej Hulej.

A síelők biztonságáról és a lesiklópályák rendjéről úgynevezett sí-őrjáratok és sí-mentők gondoskodnak a szezon ideje alatt. A lesiklópályákon felmerülő problémákat kezelik, illetőleg ellenőrzik a pályákon elhelyezett biztonsági elemeket, baleset esetén együttműködnek a Hegyi Mentőszolgálattal (HZS) és a nap végeztével lezárják a sípályákat.

A síközpont üzemeltetője bármelyik szabály megsértése esetén előzetes figyelmeztetést követően korlátozhatja a vendégek belépését a sípályákra, egyúttal az adott napon blokkolhatja az adott személyek síbérletét.