Kedvelik a cseh egyetemeket a szlovákok

2017-12-01 14:23:00 j.protic

hírkép

A cseh egyetemeken jelenleg több mint 22 ezer szlovákiai diák tanul díjmentesen, ami kissé szálka az ottani lakosság szemében.



Az idnes.cz cseh hírortál szerint ma hatszor több szlovákiai diák látogatja a cseh egyetemeket, mint 17 évvel ezelőtt. Akkor megközelítőleg 3 700 szlovákiai diák tanult a cseh egyetemeken, ma a számuk meghaladja a 22 ezret, ami fele az összes külföldi diák számának. A két csoport között a különbség annyi, hogy a szlovákiai diákok képesek cseh nyelven tanulni, így igényt tarthatnak a térítésmentes oktatásra, míg az angol nyelven tanuló külföldi diákoknakviszonylag sokat kell fizetniük az oktatásért. A noviny.sk portál szerint időről időre felbukkan az indítvány – főként a szélsőséges Okamura Szabadság és közvetlen demokrácia (SPD) pártja részéről –, miszerint a szlovákiai diákok számára is fizetőssé kellene tenni az oktatást.

Azzal érvelnek, hogy a szlovákok elveszik az ottani diákoktól a helyeket, és az sem tetszik, hogy térítésmentesen tanulhatnak.

A díjmentes oktatás eltörlése viszont ellentétes lenne az európai jogrenddel. A jogszabályok szerint az a főiskolai oktatás terén az EU valamennyi polgárának ugyanolyan jogokkal kell rendelkeznie, mint az iskola székhelye szerinti ország állampolgárainak. A térítésmentes oktatás eltörlése így a hazai diákokat is érintené.

A világhirü Károly Egyetem szakemberei kételkednek abban, hogy a cseh nyelven tanuló külföldi diákok oktatásának fizetőssé tétele hasznára válna az egyetemnek, ahol a külföldi diákok száma a nyolc ezret is meghaladja. Az egyetem vezetése szerint a módosítás inkább elrettentené a diákokat a tanulástól.

A szlovákiai egyetemek nem nagyon örülnek a cseh felsőoktatási intézmények nagy népszerüségének, ami egyik oka annak, hogy évről évre csökken a Szlovákiában tanulő egyetemisták és főiskolások száma.