Arcok a Prima Primissima jelöltjei közül

2017-11-29 15:26:00 Kail

hírkép

A pécsi születésű Várdai István generációjának egyik legelismertebb és legkeresettebb előadóművésze. Már 12 évesen felvételt nyert a Zeneakadémiára, tanulmányait ezután a bécsi, majd a kronbergi Akadémián folytatta. Versenygyőzelmei közül kiemelkedik a moszkvai, genfi és a müncheni világversenyek megnyerése.



2009-ben Junior Prima-díjas lett. 2012-ben neki adományozták a világ legígéretesebb fiatal művészének járó Prix Montblanc-t. 2015-ben Liszt-díjjal tüntették ki. Fiatal kora ellenére a világ vezető koncerttermeiben zenekaraival lép fel, az 1673-ban készült "Du Pré" Stradivari csellón játszik. A kronbergi Akadémia művészeti tanácsadója, a Mannheimi Egyetem professzora és Baráti Kristóffal a Kaposfest kamarazenei fesztivál művészeti vezetője.

"Az életem részét képezi most már lassan 24 éve minden nap a cselló és a zene. Ez olyanfajta rezgésközeg, amiben ki tudok kapcsolni, amiben megtalálom saját magamat, minden egyes nap. Megpróbálok visszakanyarodni azokhoz a gyökerekhez és azokhoz az indíttatásokhoz, ahhoz a gyerekkori játékhoz, amiből ez az egész elindult" - mondta el abban a rövid portréfilmben, amely a jelölése kapcsán készült róla. Ami először megfogta egészen kicsi korában, az az emberi hang volt, az énekhang. És a csellónak áll a legközelebb a hangja ehhez - egészen a basszustól kezdve a szopránig, koloratúrszopránig.

Várdai István csellóművész a magyar zeneművészet kategória jelöltje Antal Mátyás fuvolaművész, karmester és Eötvös Péter zeneszerző társaságában.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: papageno.hu