Arcok a Prima Primissima jelöltjei közül

2017-11-29 12:08:00 Kail

hírkép

1967-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, amelynek 1985 óta oktatója. Első munkáját mesteriskolásként a Köztiben kapta: az EMKE szálló Maxim mulató belsőépítész tervezője volt.



Itt tervezte a Műszaki könyvtár Szolgáltatóházát, a Fő-utcai irodaházat és a Békéscsabai megyei könyvtárat is. További munkái: Margitszigeti nagyszálló építészeti és belsőépítészeti rekonstrukciója, Art-Hotel, Remetekertvárosi Óvoda, Herendi Porcelán Múzeum belsőépítészeti és építészeti kialakítása, pásztói evangélikus templom, Raoul Wallenberg vendégház, Völgyikút Ház, Dunapest Rezidenciák, Duma színház, a MOME Műhely-,Műterem-Médiaház. Munkásságát Kotsis Iván-éremmel, Érdemes művész kitüntetéssel, Ybl-, és 3- szor Pro-architectura-díjjal ismerték el.

A nehezen szerzett szakma egész életében olyan töltetet adott, hogy úgy viszonyult hozzá, mintha csak kedvtelésből csinálta volna - meséli a róla készült rövisfilmben Csomay Zsófia. "Ez az attitűd olyan sok erőt ad, hogy azon a sok nehézségen, ami egy ilyen nem könnyű szakmával jár, az ember túllendül." Az Iparművészeti Főiskolán végzett belsőépítészként és úgy próbált minden épületet megcsinálni, hogy kívülről és belülről egy kerek egységet alkosson. Ne legyen külön külső és ne legyen külön belső - mondja. Nagyon fontos nek, hogy sose rontsa el azt a környezetet, ahová tervez - legyen az erdő vagy sűrű városrész. De lényegesnek tartja azt is, hogy akinek dolgozik, annak a feltétlen bizalmát élvezze - mert a bizalom átárad és erőt ad.

Csomay Zsófia mellett a Prima Primissima díj jelöltje A magyar építészet kategóriában Farkas Gábor építész és Pazár Béla építészmérnök.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára. A díjat 2013-tól kezdve az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. Mind a tíz kategóriában három jelölt (Prima) közül kerül ki a Prima Primissima díj nyertese. A szakmai elismerésen kívül a közönség által legtöbb szavazatot kapott a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Prima Közönségdíjban részesül. A jelölteket ezen a linken tekinthetik meg és SMS-ben lehet szavazni rájuk, november 29-én éjfélig. Az ünnepélyes díjátadót december 1-jén tartják.

Fotó: YouTube / MTVA