Csehországi államfőválasztás - kilenc jelölt

2017-11-10 16:51:00 j.protic

hírkép

Legfeljebb kilenc jelölt fog indulni a januári csehországi államfőválasztáson. A bejelentkezett húsz pályázó közül tizenegyen nem teljesítik az induláshoz szükséges törvényes feltételeket - közölte Klára Peknicová, a cseh belügyminisztérium szóvivője pénteken Prágában.



A hatályos törvények szerint az elnökválasztáson az a jelölt indulhat, aki megszerezte legalább 50 ezer állampolgár támogatói aláírását vagy legalább 20 parlamenti képviselő vagy 10 szenátor támogatói aláírását.

A jelölések leadásának hivatalos határideje kedden délután lejárt. A tárca 18 jelölési kérelmet kapott, míg ketten postán küldték el jelölési igényüket, így nőtt az államfői bársonyszék iránt érdeklődők száma végül is húszra. Ebből egy kérelem a hivatalos határidő lejárta után lett postázva, így nem fogadható el. A hatóság most november 24-ig elbírálja, ki teljesíti közülük a törvény által meghatározott feltételeket, s valóban indulhat-e az elnöki bársonyszékért folyó megmérettetésben.

"A nyilvánosan hozzáférhető adatokból az első látásra kitűnik, hogy minden valószínűség szerint csak kilencen indulhatnak a választáson, a többi 11 nem teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket" - mondta a szóvivő.

Klára Peknicová szerint az érdelődők között két nő van, a jelentkezők életkora 41-túl 74 évig terjed.

Négy érdeklődő képviselői támogatással szeretne indulni, de közülök csak három teljesítette a megkövetelt feltételeket. Egy érdeklődő jelölését csak egy parlamenti képviselő támogatta, ami nyilvánvalóan kevés. Három érdeklődő szenátori támogatással indulna. Több mint 50 ezer támogatói aláírást pedig hárman szereztek, ketten ennél kevesebb aláírással kérték jelölésük bejegyzését, ami nyilvánvalóan nem lehetséges. További nyolc személy sem politikai, sem lakossági támogatást nem mellékelt bejegyzési kérelméhez - jegyezte meg Peknicová.

A jelöltek között a legismertebbek Milos Zeman jelenlegi államfő, Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, Miroslav Topolánek volt kormányfő, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró.

A cseh államfőválasztás január 12-re és 13-ra van kiírva. A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felének a megszerzése szükséges. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerült, akkor második választási fordulóra kerül sor, amelybe az első körben a két legsikeresebb jelölt jut. Erre várhatóan január 26-án és 27-én kerül sor. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap. Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben. Korábban az államelnököt a parlament két kamarája választotta meg közös ülésen.