Fodrász, mint bálnavadász

2011-02-12 07:02:00 szorenyi.p

hírkép

1985 óta portugál vizeken nem lehet bánára vadászni. Ezt az Azori-szigeteken nagyon sajnálják. Évszázadokig ebből éltek a helyiek. A döntés után sok pénzt kaptak, hogy felhagyjanak ősi mesterségükkel. Most már csak a bálnamúzeumot tudják mutogatni, de arra nagyon büszkék.



Spermaceti refrigerátor - így hvják azt a szerkezetet, melynek segítségével a bálna fejéből olajat lehet préselni. A hatalmas emlősnek ugyanis szinte minden porcikáját felhasználták a helybeliek. Először partra vonszolták a bálnát, majd a főbb részeket feldarabolták. A bálnazsírleszívóval jutottak a zsírhoz és az olajhoz, amelyet elkülönítettek.

A dicső vadászmúltat a bálnamúzeumban lehet megtekinteni. Egy 1970-ben készült filmet mutatnak meg a turistáknak. Ez a munka valóban fantasztikus. Kiderül, hogy a bálnavadászok többségének más, polgári foglalkozása is volt, fodrász, ács vagy éppen újságárus. Egyikük figyelte állandóan a tengert távcsővel, és amikor megpillantott egy bálnát, fellőtt egy rakétát. Amikor ezt a többiek meglátták, rohantak a tengerhez. A nagyjából nyolc méteres evezős csónakokat motoros hajó vontatta ki a nyílt vízre, de a vadászat már a két lélekvesztőből zajlott. Meggyőződhettünk, hogy a bálna nem egy tengeri oroszlán, gyönge bárányként tűrte a hatalmas emlős, amint megszigonyozzák, pedig farkának kegyetlen csapásával szétzúzhatta volna a csónakot.

Manapság a bálnales az egyik legfontosabb bevételi forrás az Azori-szigeteken. A szigetek az Atlanti-óceán közepén találhatóak, az európai partoktól 1460, Észak-Amerikától 3750 kilométernyire. A Golf-áramlatnak köszönhetően a tenger hőmérséklete mindig magas, ezért nyáron és télen egyaránt rengeteg bálna pihenget a part közeli vizekben. Hogy mekkora volt a legnagyobb bálna amit itt láttak, az kiderül a szombaton 10 órakor kezdődő Világszámban, az Inforádióban.



Világszám minden szombaton 10 órakor az Inforádióban.