Politikai földrengés Szlovákiában

2017-11-05 15:09:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában számos nagy meglepetéssel ért véget a megyei választás. A legerősebb kormánypárt, a Robert Ficó vezette Smer érzékeny vereséget szenvedett. Látványosnak mondható a független jelöltek sikere.

 



A 8 szlovákiai megyéből csak kettőben, Nyitra és Trencsén megyében tudta megőrizni megyeelnöki pozícióját a Smer. Eddig hatban uralkodott a kormánypárt. Az ellenzék jelöltje győzött Pozsonyban, Nagyszombatban, Kassán, Eperjesen, és Zsolnán. Óriási érdeklődés kisérte a választásokat a besztercebányai megyében, ahol 4 éve a szélsőségek kerültek hatalomra. Most fordult a kocka, a független vállalkozó, Ján Lunter, a Smer támogatásával is , legyőzte a nyiltan fasiszta eszméket hirdető Marián Kotlebát. A választási részvétel jobb volt mint legutóbb, csaknem megközelitette a 3O százalékot. A magyar jelöltek jól szerepeltek, a megyei választások Dél-Szlovákiában ismét az MKP győzelmét hozták. A magyar párt megerősitette pozicióit a déli járásokban, igaz a kassai kerületben rosszabb eredményt ért el mint korábban. A kormánykoalicióban résztvevő Most-Hid vegyespárt a déli járásokban nem tudta felvenni a versenyt az MKP jelöltjeivel.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a megyei választások legfontosabb eredménye, hogy legyőzték a fasiszta pártot és megváltozott Szlovákia politikai térképe.

A megyefőnökök tekintetében a jobbközép pártok lehengerelték a Smert, melynek csak két megyében lesz vezetője – mondta a SITA hirügynökségnek Mesežnikov. Ján Lunter győzelme Besztercebánya megyebében pedig megmutatta, hogy a demokrácia melletti egységes kiállás véget vethet Kotleba uralmának..

Mesežnikov szerint a jobboldali pártok előretörésez az országos politikára is hatással lesz. A Smer viszonylagos gyengébb szereplése mögött szerinte az áll, hogy a párt már régóta hatalmon van, a választói pedig elfáradtak. Nem segítettek a korrupciós botrányok, és a párt átláthatatlensága sem.

A megyei képviselők legnagyobb csoportját a független jelöltek alkotják, megelőzve a Smer szineiben indult jelölteket.