Itthon ilyent elképzelni sem tudunk

2017-10-18 12:30:00 Kail

hírkép

Vasárnap megérkeztek Malawiba, hétfőn a várossal és a kórházzal ismerkedtek, keddtől pedig már operálnak is a Magyar Afrika Társaság (AHU) 17. orvosi missziójában résztvevő magyar doktorok.



Az orvosok mindannyian az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet munkatársai. Missziójuk első napjairól a munkájukat segítő Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) munkatársa, Szeremley Csaba számolt be.

Vasárnap délután érkeztek a Blantyre-i nemzetközi repülőtérre - eléggé elcsigázottan, mivel bő 24 órája úton voltak már. Viszont az összes csomagjuk is velük futott be - ami külön öröm, mert korántsem automatizmus a világnak azon a részén.

Körülbelül 30 fokos melegbe érkeztek és nagyjából 25 kilométeres autóbuszos út végén kötöttek ki a HTCC/AHU házban. Egyikük sem járt még fekete Afrikában és nagyon élvezték, amit láttak. Akárcsak azt, hogy Maria, a házvezetőnő finom vacsorával várta őket: friss salátával, sült darált hússal helyi paradicsomos szósszal, párolt rizzsel, zöldségekkel, mangóval.

Hétfőn kipihenten és frissen ébredtek, a reggeli után bementek a Queen Elizabeth Kórházba, ahol a város egyetlen idegsebészével, Dr. Patrickkal volt találkozójuk. Nemzeti ünnep volt, Anyák napja, így alig volt forgalom a városban és a kórház is nyugis volt. A csapat bejárta az idegsebészeti osztályt, a másnapra kiírt betegeket is szemrevételezték és átadták az általuk hozott 10 doboz adományt, mely főként gyógyszerekből és gyógyászati eszközökből állt.

A kórházi kör és az ebéd után a magyar orvosok megnézték a St. Michaels presbitáriánus templomot, ami a legszebb a környéken, elmentek a város főutcájára, két nagyobb piacra is. Este pedig grilleztek és megkóstoltuk a híres helyi Malawi Gin-t is.

Kedden indultak a műtétek - az első páciens egy 10 éves kislány volt, akinek a hátsó koponyagödri tumorát operálták. Az altatást a magyar aneszteziológus végezte, a műtétet a két idegsebész hajtotta végre és tekintettel a kritikus helyzetekre a helyi műtősnő mellé is be kellett állniuk segíteni a magyaroknak. A műtét sikeres volt, a kislány jól ébredt, szövődmények nélkül.

A második gyerek állapota annyira súlyos volt, hogy pár nappal a misszió érkezése előtt egy átmeneti megoldást jelentő műtétet hajtottak végre rajta, hogy életben maradjon a magyar csapat érkezéséig. Most ezt a nagyméretű, vérző agydaganatot távolították el az idegsebészek.