Nem drágul a sztrádahasználat Szlovákiában

2017-09-29 11:26:00 j.protic

hírkép

Szlovákiában a személygépkocsik tulajdonosai 2018-ban is 50 eurót fizetnek majd az éves elektronikus autópálya-matricáért, míg a havi 14 euróba, a tíznapos pedig 10 euróba kerül majd – közölték Pozsonyban a közlekedési tárca képviselői.



Az említett árakon kívül a matricák érvényessége sem módosul, azaz 2018. január 1-től 2019. január 31-is lesznek érvényesek.

„Úgy döntöttünk, hogy az autópályák használatának díján a rendelkezésre álló úthálózat bővítése ellenére sem változtatunk“ – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter. Hozzátette: a régió országaihoz viszonyítva Szlovákiában a legolcsóbbak közé tartozik az autópálya-matrica.

A szlovákiai Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) a szaktárca tájékoztatása szerint jelenleg hozzávetőleg 790 kilométernyi autópályát, gyorsforgalmi utat és I. osztályú útszakaszt kezel.

A járművezetők az elektronikus autópálya-matricát a www. eznamka.sk oldalon, valamint az „eznamka“ mobilalkalmazáson és – főleg a benzinkutaknál létesített – elárusítóhelyeken vásárolhatják meg.