Vulkánkitörés fenyeget Balin

2017-09-24 12:05:00 j.protic

hírkép

Ötven éve nem tört ki a Bali szigetén lévő Agung vulkán, most azonban sorozatosan rengéshullámok tartják rémületben a hegy környékét. A rengések egyre erősebbek, így a környéken lakó 34 ezer ember többsége a menekülést választotta a vulkánkitörésről való félelmében.



Az indonéziai hatóságok folyamatosan evakuálják az embereket, de előrejelzéseik szerint, mivel a vulkán bármelyik pillanatban kitörhet, a menekülők száma tovább nő majd. A menekülők között sok a turista is, mivel a dühöngő hely alig 75 kilométerre van a kedvelt turistacélponttól, a főleg ausztrál turistákat fogadó Kuta várostól. A turistákat az ausztrál turisztikai ügynökség is figyelmeztette a várható kitörésre.

A sziget központjában, Denpasarban lévő nemzetközi reptér közben felkészült arra, hogy az esetleges vulkánkitörés miatt teljesen le kell állítaniuk a gépek fogadását és indítását.

Az Agung vulkán legutóbb 1963-ben és 1964-ben tört ki, több mint 1000 ember halálát okozva.

Indonéziában csaknem 130 aktiv tüzhányó található, több mint bármelyik más országban a világon. A 3142 m magas Agung a sziget legmagasabb hegycsúcsa. Az ismert tengerparti üdülőhelyektől két órás autózással lehet elérni. Nem csoda egyre kedveltebb kirándulóhely is. A hegy környékén kb.80 ezer ember él, többségük nagy szerény körülmények között.