Verseny a magyar nyelvért

2011-02-09 10:02:00 V.J.

hírkép

Szépen beszélni ma is legalább annyira fontos, mint eligazodni a világhálón. Most 14 és 19 év közötti fiatalok mutathatják meg, hogy legalbb annyira jól bánnak a magyar szavakkal, mint a billentyűzettel.



Mesemondó és emlékbeszédmondó versenyt hírdetett a szép magyar beszédért a Magyar Irodalmi Hagyományápolók Országos Egyesülete, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt., a Ráday Gyűjtemény, és Pécel Város Önkormányzata.

Az Emlékbeszédmondó versenyre, melyet Fáy András és Kriza János tiszteletére hírdettek meg a jelentkezők saját szöveggel vagy Kriza János és Fáy András gyűjtésével származó mesével nevezhetnek a jelentkezők. Természetesen a szónoki és előadói készség sem hiányozhat, hiszen a szövegeket szép, tiszta magyarsággal és szónokokkal szemben elvárható követelmények szerint kell előadni a szakértő zsűri előtt.

Az Emlékbeszédmondó versenyt - melyet az OTP Fáy András Alapítványa és a Fáy Társaság támogat - 2011. május 28-án rendezik meg Pécelen a csodálatos Ráday-kastélyban. A mesemondó verseny időpontja 2011 szeptember 17.

A szavak és a mesék fiatal mesterei április 28-ig, illetve június 1-ig adhatják le jelentkezésüket az EMlékbeszéd-, illetve Mesemondó versenyre.

A legjobb emlékbeszéd előadója Fáy András sírjánál mondhatja el beszédét a Kálvin téri református templomban. A legjobb ifjú mesemondók pedig értékes könyv és tárgyjutalomban részesülnek majd.